web-translate this page to English
Privé Informatie & ICT
Toen ik op school zat bestond er nog geen computerles. Ik werd wel IT’er en kwam in 1999 bij internet bedrijf ‘Twinspark’ in Amsterdam terecht. Bij Twinspark werden de -toen- nieuwe diensten voor internet gemaakt. Ik was er de ‘senior systeem beheerder voor Windows’. Het was mijn werk om te zorgen dat de programma’s het deden en de data was beschermd tegen fouten en tegen inbrekers en ik zorgde voor de anti-virus software. Je kon in die tijd nog wel zien wanneer je last had van een virus. Ik hoorde van het eerste Email virus ‘Melissa’ toen collega’s kwamen langslopen om te zeggen dat ze heel veel mail kregen en hun Emailprogramma het niet meer deed.
Twintig jaar later is alles anders. Je koelkast, thermostaat en deurbel zijn aangesloten op het internet, bestanden staan in de cloud en ook zonder Melissa is meer dan de helft van Email SPAM dat al op de server voor je wordt uitgesorteerd. De bedreigingen die er nu zijn -en beveiligingsmaatregelen- zijn niet meer zo goed te zien.
Bestaat er eigenlijk nog wel antivirussoftware voor op je IOS of Android apparaat?
Vandalisme waarmee diensten worden platgelegd, zoals met dat Melissavirus, dat gebeurt nu anders. Bijvoorbeeld met DDOS: gedistribueerde aanvallen vanaf een leger van door een hacker overgenomen op internet aangesloten apparaten. In deze Potkaars vertelt Rickey Gevers hoe DDOS werkt en hoe al die apparaatjes die we tegenwoordig allemaal zelf aansluiten op het internet (the Internet of Things) DDOS aanvallen supermakkelijk maken. Hij legt uit hoe we DDOS aan zouden kunnen pakken vanuit de politiek; met Europese wetgeving die beveiligingseisen stelt aan zulke ‘slimme’ apparaten.
Ieder bedrijf is tegenwoordig geautomatiseerd en dus een IT bedrijf. Daar kan geld worden verdiend! Bijvoorbeeld met afpersing. Hoeveel geld is het de directeur waard om zijn IT infrastructuur ‘terug te krijgen’ nadat het is gehackt? In deze Potkaars vertelt Mischa van Geelen over hoe vaak dat gebeurt en wat je dan nog doen kunt? Kwaadwillende software, zoals met dat eerste virus vroeger, dat was nog wel makkelijk op te lossen. Nu 20 jaar verder werkt dat anders.
Hoe is IT onderwijs in 20 jaar tijd ontwikkeld?
Een tijdje na Twinspark gaf ik les in de virtualisatie software van VMware. Daar werkt het hetzelfde als bij Oracle, Cisco, Microsoft, Citrix en de anderen; het zijn door de leverancier van de software gemaakte trainingen. Als docent moet je eerst door de softwareleverancier geaccrediteerd worden vóór je les mag geven en je mag het lesmateriaal niet zelf aanpassen. Toen ik later een tijdje ICT les gaf op een MBO viel me op dat je de lessen daar alleen geven kon als je als docent zelf óók een Windows computer had en bestanden werden gedeeld in de Google cloud. Commerciele bedrijven die bepalen hoe onze kinderen leren. Met oud-Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug maakte ik deze Potkaars over hoe we ICT in het onderwijs hebben ingericht op aanwijzen van software leveranciers. Die bedrijven hebben de afgelopen twintig jaar niet stilgezeten.
Kinderen van nu zijn de bestuurders van straks. Met Brenno de Winter sprak ik in deze Potkaars over hoe falend bestuur de reden is, dat de nieuwe Wet ‘Open Overheid’ (opvolger van de WOB) maar steeds niet wordt aangenomen. De vereniging Nederlandse gemeenten zei dat die ‘wet open overheid’ niet kan, omdat het onbetaalbaar veel geld zou kosten om de data die ze hebben te presenteren aan de burgers. Ondertussen lukt het bedrijven als Google en Facebook wel om met dezelfde mogelijkheden van informatie technologie en met onze persoonlijke data onvoorstelbaar veel geld te verdienen.
Die commerciële bedrijven hebben de afgelopen twintig jaar niet stilgezeten. Ik sprak in deze Potkaars met wetenschapper Robert Epstein en in deze Potkaars met klokkenluider Zach Vorhies over hoe Google op basis van wat ze over ons weet, wereldwijd en dus ook bij ons de politieke verkiezingen is gaan beïnvloeden. In deze column leg ik uit hoe de Tweede Kamer en minister van Binnenlandse zaken Ollongren dat niet lijken te willen zien.
Het zijn niet alleen commerciële bedrijven die onze privé gegevens verzamelen en gebruiken. Het Ministerie van Binnenlandse zaken maakt met SyRI op basis van gegevens van burgers risicoprofielen aan. Deze Potkaars gaat over de implicaties daarvan, met mensen die aan de rechter vroeger of dat allemaal nog wel mag? Onze inlichtingendiensten mogen sinds de sleepwet trouwens de data van iedereen verzamelen en analyseren en mogen inbreken op de apparaatjes in je huis, ook zonder dat achteraf aan je te vertellen. Deze Potkaars met Privacy First gaat daarover.
Afbakenen wat wel en niet privé is en wat dat betekent voor de opslag van data is allang niet meer alleen de taak van de systeem beheerder. Nu is er de Europese ‘General Data Protection Regulation’ richtlijn, die in Nederland uitwerkt in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. In deze Potkaars vertelt Helma de Boer, Privacy Office op een grote ROC, over hoe dat in de praktijk gaat.
Goede ontwikkelingen, maar voor sommige mensen gaat het te langzaam. Hackers hebben tongue-in-cheek de ‘CyberOnderzoeksraad’ opgericht om te laten zien waar de IT bedreigingen van nu zitten en wat we daaraan kunnen doen. Weet je bijvoorbeeld wel zeker dat de software update die je net installeerde niet zelf een ‘backdoor’ bevat? In deze Potkaars doet Brenno de Winter verslag.
In februari praat ik met John McAfee (van dat antivirus programma McAfee) over Privacy en IT.
Rico, 20 1 2020
Drie techneuten praten in gewoon Nederlands over hoe de corona melder app werkt, wat er veilig aan is en wat niet. Milo van Code For NL; 'hoe deze app is gemaakt is een voorbeeld voor toekomstige overheids projecten'.
Rico: 'ik zou hem niet gebruiken'
Dave: ik heb hem al op mijn telefoon'.
De techniek waarmee de app gegevens uitwisselt lijkt op orde MAAR 'garbage in - garbage out'. Wanneer we de coronatest resultaten gebruiken in deze app, wat is dan de toegevoegde waarde?