Police for Freedom - Mars voor de Menselijke Verbinding (Baarn, 10 april 2021)

je kunt dit verslag en het liedje downloaden en op je eigen kanaal zetten. Downloadlink: https://www.filemail.com/d/unrubyrqnnisjui
Sharing is caring onder creative commons.
liedje: Wijnand Schippers, https://www.heartsongs.nl/
uitvoering: Ukes for Freedom, Dennis en rico

verslag: Rico Brouwer, Potkaars.nl

rumble

youtube (English subs)

lbry

bitchute

 

youtube - liedje

impressie

Politieagent Dennis Spaanstra wilde een mars voor de menselijke verbinding organiseren. Hij koos Hilversum als locatie en melde het netjes aan bij de burgemeester. Die verbood de mars, ‘omdat het een mars is’. De veiligheidsregio’s hadden nu juist afgesproken categorisch geen marsen toe te staan vanwege het dynamische karakter ervan. Dat werd in de rechtbank aangevochten op vrijdagavond. Potkaars was er bij en deed daar verslag van, dat kan je hier teruglezen.

De burgemeester van Hilversum kreeg van de rechter gelijk, terwijl er op datzelfde moment een mars in Amersfoort wél doorgang mocht vinden. Het beginsel van rechtsgelijkheid werd volgens de rechter niet geschonden omdat het in Amersfoort om tientallen en in Hilversum om honderden mensen ging. Maar hoe maakt het aantal demonstranten onderdeel uit van een afweging of een mars mag doorgaan? In Amersfoort waren er uiteindelijk honderden mensen op de been en in Baarn vandaag -volgens de NOS- waren er ook honderden.

Op social media werd in de loop van de week Apeldoorn als alternatieve locatie voor deze demonstratie genoemd. De burgemeester van Apeldoorn deed daarop zijn stad preventief in een volledige noodtoestand-achtige lockdown vanwege ‘de dreiging van een demonstratie’. Maar de opdracht aan burgemeesters is om demonstraties te faciliteren en in de wet is geen ruimte voor zulke verboden. In de rechtszaak tegen Hilversum die door Jeroen Pols werd gevoerd, betoogde hij dat positieve tests nog geen zieken zijn en dat uit eerdere rechtszaken is vast komen te staan dat de PCR test geen diagnosemiddel is. De rechter vond het argument van gezondheid dat door de advocaat van de burgemeester zonder verdere onderbouwing werd aangevoerd, desondanks voldoende.

De demonstranten ondertussen werden op social media zoals facebook en Telegram bijgepraat: ‘De mars gaat door maar we delen de locatie waar het is pas morgenochtend’. Op zaterdagochtend vroeg was de eerste hint: ‘ben rond half elf in de buurt van de lijn Amersfoort, Utrecht, Weesp’. Even later: ‘ben in de buurt van Baarn’. Rond 11 uur: ‘ga naar kasteel Groeneveld’ in Baarn, dáár is het.

Potkaars stond klaar in Baarn. Eenmaal bij het kasteel waren er files, we parkeren in een woonwijk. Er zijn al honderden mensen als we er aankomen. De sfeer is gezellig.

Even na twaalf uur begint dan de mars. Politieagenten, veteranen, zorgmedewerkers, docenten deden herkenbaar vanuit hun achtergrond mee. Met witte jassen, blauwe truien en baretten. Halverwege in Baarn werd de mars gestopt door de politie. Tientallen politieagenten in uniform tegenover politie in burger en veteranen en duizenden (mijn inschatting; tussen de 3000 en 5000 mensen) tegenover een paar busjes, betekende dat het recht op manifestatie vandaag wél won. We gingen door, er was geen geweld.

Ik zal politieagenten meelopen en meekletsen met de demonstranten. Ik zag geen onvertogen woord. Ik zag mensen zwaaien vanaf de zijkant en vanuit hun huizen. Ik zag alleen maar goed gevoel bij iedereen.

Vorige week ontmoette ik op een demonstratie Wijnand en Dennis. Ze speelden Ukelele. Hun enthousiasme maakte dat ik er maandag eentje bestelde. Daarna leerde ik dat Wijnand vandaag er door omstandigheden niet bij kon zijn. Mijn ukelele kwam over de post, op vrijdagmiddag aan. Een beetje oefenen in de ochtend en zo speelde ik met Dennis ‘de politie is je beste kameraad’ van Wijnand.

Dit is de vraag die niemand meer stelt omdat het vragen naar de bekende weg is. Dit is de vraag die Grapperhaus moet beantwoorden omdat hij verantwoordelijk is voor zowel de rechtspraak als de politie:
’hoeveel mensen zijn er ziek geworden in Baarn? Ik doel niet op politieagenten die vanwege dit wéér verplicht moeten tegenhouden van een demonstratie met burn out klachten thuis zitten, ik doel op het gezondheidsrisico dat door de burgemeesters van Hilversum en Apeldoorn en de veiligheidsregio’s werd aangevoerd. Het gezondheidsrisico dat door de rechter niet onderbouwd hoefde te worden. Waren het er meer of minder dan één?’

youtube

bitchute

lbry

rumble

 
photo_2021-04-10_10-01-16.jpg