werkschoenen in Den Haag - boerenprotest (Nederlands)

Twee weken geleden was de grootste ochtendspits ooit in Nederland en dat kwam door boeren op de weg met hun trekkers. Niet omdat ze de weg blokkeerden zoals in Frankrijk wel eens gebeurt, maar omdat ze op de trekker naar Den Haag gingen. Ze hielden het normale verkeer niet tegen, ze deden er aan mee want ze zouden demonstreren. Daarvoor gingen ze met hun trekkers al ‘s nachts op pad.

Ik vond dat heel heel cool, dat ze dat deden. Het is een flink eind rijden naar Den Haag op de trekker vanuit laten we zeggen, Groningen.

De aanleiding voor protest is beleid vanuit Den Haag dat zegt dat ‘stikstof’ te veel wordt uitgestoten. De gedachte van de papieren beleidsmakers was; er komen vanzelf meer elektische auto’s die stoten minder stikstof uit dan verbrandingsmotoren en zo kunnen we zonder gedoe stikstof-uitstoot targets halen, dus laten we die targets alvast vastleggen in de wet dan zijn we in ieder geval alvast begonnen. Maar omdat die stikstof-uitstoot beperkende wet al eerder werd aangenomen zonder zinnige follow-up, zitten we nu in paniekvoetbal. Bouwprojecten liggen stil en de snelheid op de weg moet acuut omlaag.

De agrarische sector stoot de meeste stikstof uit. Dat komt door de veestapel dus de veestapel moet ook gehalveerd als extra maatregel, aldus Den Haag. Wetten zonder follow-up leidden tot ad-hoc maatregelen en die hebben weer tot gevolg dat als je in de agrarische sector werkt, je ad-hoc zomaar out of business kan zijn. En dat is waar dat protest tegen was. Twee weken geleden.

EG_E7WBWsAAEO9U.jpg

Vandaag was er weer zo’n protest.

Het zijn trouwens milieumaatregelen. Stikstof uitstoot heeft geen invloed op het klimaat. Wel op gezondheid, kwaliteit van ons drinkwater en welke planten (en dieren) goed groeien, maar dat is allemaal milieu. Ook belangrijk, maar als je het verschil niet meer ziet tussen milieu en klimaat dan lijkt stikstof net het nieuwe CO2 en met mensen die naar het Malieveld gaan om te protesteren tegen uitsterving (extinction rebellion) is het goed om die twee goed uit elkaar te houden.

Den Haag had twee weken geleden bepaald, een beetje arrogant van de afdeling crowdcontrol, dat er maar een paar trekkers op het Malieveld mochten.

Maar de boeren gingen niet naar het malieveld voor een fotomoment met een trekker, ze gingen naar het malieveld om te demonstreren. Daar waren ze de hele nacht voor onderweg geweest. Hoezo mogen er dan maar een paar het Malieveld op? Ze reden de dranghekken om en parkeerden hun trekkers op het Malieveld, net zoals ze de snelweg gebruikten om naar Den Haag te komen. Omdat het nodig was.

‘Wij vinden het nodig om te demonstreren en dat doen wij op de trekker. We zitten niemand in de weg maar we demonstreren wel en dat is ons grondrecht. Dus zit ons ook niet in de weg’.

Vandaag was er dus weer zo’n protest.

EHAZDdEXUAEzGHG.jpg

Dit keer had de afdeling crowdcontrol het leger opgeroepen om te helpen.

Dat gebeurt in Nederland nooit. Ik ken geen voorbeeld waarin het leger wordt ingezet tegen demonstranten en daarom ging ik ook naar Den Haag. Om te zien hoe dat gaat.

Wat ik er van zag is dat het leger er bij werd geroepen omdat het een makkelijke manier is om de binnenstad af te sluiten met zware voertuigen ‘want er mogen geen trekkers naar het binnenhof’ Dat stukje snap ik dan ook wel weer want anders wordt die verbouwing van het binnenhof nog duurder. Maar die legertrucks hadden een tweede doel. Bij de blokkades werden mensen te voet op werkschoenen, ook tegengehouden.

Boeren mochten niet het centrum in. Ik op mijn gewone schoenen wel.

De volgende keer als de boeren in hun favoriete voertuig naar Den Haag gaan en hun trekkers parkeren op het Malieveld, ga dan in je nette pak! Ga op je nette schoenen met zijn allen verhaal halen in de binnenstad. Te voet. Je hebt geen hooivork nodig, je schoenen is waar ze naar kijken. Werkschoenen zijn eng in Den Haag.

EG_ekCFXUAAEArR.jpg

Op het podium waren de boeren duidelijk: ‘die politici hebben mooie praatjes. Ook Baudet, ook Wilders. Maar volgende week hebben ze net zulke mooie praatjes en vertellen ze met het zelfde gemak het omgekeerde verhaal aan een ander publiek’. Iemand naast me (hij was kleiner en kon het niet zien) vroeg wat Baudet aanhad. Ik zei: ‘een wit overhemd en stropdas’. De man naast me had werkschoenen aan.

Ik zei: ‘misschien moet je de volgende keer je omkleden en er uitzien als iemand van die ‘extinction rebellion’. Dan verstaan ze je wel?

draadje: https://twitter.com/ricobrouwer/status/1184409959678861312

Op een bankje naast het Malieveld werd het wantrouwen in de politiek gedeeld. Ik vroeg twee oudere heren die waren komen kijken wat ze vonden van dat protest? Ze somden op wat er volgens hen -naast het stikstof beleid- nog meer niet klopt. En ze kwamen allemaal langs: vluchtelingenbeleid, klimaat, milieu, CO2. BTW. En hoe de bomenkap in Nederland voor biobrandstof, of 5G in beide gevallen niet goed is. En hoe elektrische auto's net zo vervuilend zijn als diesel auto's, waarom moeten we dan ineens elektrisch gaan rijden? En hoe we over vijf jaar vast weer van de elektrische auto afmoeten zoals nu van de benzine auto om dan ineens weer op de waterstof auto over te moeten? Het lijkt wel op hoe we eerst spaarlampen moesten om pas daarna te leren dat die dingen ook vervuilend zijn en vervangen moesten worden door LED.

Elk stukje nieuw beleid van de afgelopen jaren werd op dat bankje vanuit wantrouwen met me gedeeld. Dat deze vakgroep nu ineens zo expliciet demonstreert is misschien wel omdat ze de eerste zijn die zo expliciet in hun werk en bedrijfdvoering er door worden bedreigd.

De paar politici later op het podium; iemand van de SGP, Baudet en Wilders, bevestigden het wantrouwen.

Alleen maar mooie praatjes.

En gaan over tot de orde van de dag.

activismeRico Brouwer