interview en rechtszaak over voorlopige voorziening ctPCR (cycle count) bij Raad van State

Bij de Raad van State diende op 25 augustus 2022 een verzoek voorlopige voorziening om de minister van VWS op te dragen er voor te zorgen dat er géén gegevens van afgenomen PCR testen worden weggegooid totdat het hoger beroep over het vrijgeven van die gegevens is afgerond. De minister is eerder door de bestuursrechter opgedragen deze gegevens beschikbaar te maken, maar de minister ging daartegen in beroep. Ze zegt dat zij niet beschikken over deze gegevens en ook niet horen te beschikken.

Na de rechtszaak sprak ik met verzoekers van de voorlopige beschikking Fritsander Lahr en Cyril Wentzel over wat ze nu precies vragen van de Raad van State en vertellen ze hoe de zaak verliep. Je kunt eea integraal terugzien en in een kortere samenvatting van 23 minuten. Het gaat in deze zaak om het aantal cycli, de CT waarde, waarmee een Corona PCR test is uitgevoerd. Het gaat dus om de betekenis van een positieve PCR Corona-test. Een positieve testuitslag betekent dat je een positief geval bent, maar zegt niet iets over ziekte of besmetteijkheid. Hoe positief' je testuitslag is hangt af van de instellingen waarmee de test is uitgevoerd. Vergelijk het met een alcohol blaastest; als er ook maar 1 molekuul in je test wordt gevonden ben je - volgens de steekproef die eisers deden- al positief getest. Volgens de Minister van VWS is het aantal cycles een persoonsgegeven waarover ze niet beschikt en die ze niet aan de laboratoria kan opvragen vanwege privacy richtlijnen.


Potkaars kreeg van de Raad van State toestemming deze zaak te filmen en van de eisers toestemming hen in beeld te nemen. De partij van de Staat geen toestemming de vertegenwoordigers van de Minister van VWS in beeld te nemen. Rechts van de eisers zat de vertegenwoordigster van de Minister van VWS en naast haar een juridisch adviseur van het RIVM. artikel / links:

links: