De Potkaars rechtszaak over openbaarheid van rechtspraak (pinned post)

update 29 april 2024

De zitting in kort geding is op 15 mei 11.00 uur bij de rechtbank in Den Haag. Mr.Gerben van de Corput vertegenwoordigt mij als advocaat.

update 25 april 2024

De rechtszaak in kort geding van Rico Brouwer tegen de Staat op 30 april gaat niet door; de Kantonrechter acht zichzelf niet bevoegd en verwijst daarom door naar de rechtbank. Dit betekent dat ik een nieuwe datum moet aanvragen, de zaak met een advocaat moet doen en ook andere kosten hoger worden. Wil je me helpen? Dit is een oproep om mij bij te staan in de financiele kosten die ik hiervoor ga maken. Je kan voor hulp bij deze rechtszaak in kort geding doneren via deze link. De vorige crowdfundactie leverde €419,84 op. Ik meen dat ik voor deze (duurdere) procedure bij de rechtbank €3000,- nodig heb. Ik hou je via deze pagina op de hoogte van ontwikkelingen en voortgang zoals met de update die ik vandaag opnam: Op YouTube | op Odysee | op Rumble | op Bitchute | op Buzzsprout.


update 3 april 2024

Op 12 oktober 2023 mocht Potkaars de regiezitting van een rechtszaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag niet filmen. De zitting wordt op 22 mei hervat. Ik vraag op 30 april om 15.00 uur aan de rechter in kort geding om mij, namens Potkaars, toe te staan om van het vervolg van de regiezitting alsnog integraal audiovisuele opnamen te maken. Vandaag ontving ik van de deurwaarder mijn dagvaarding, zoals hij deze heeft gebracht naar de wederpartij.

deze videoupdate op Odysee | op rumble


update 13 maart 2024

Op 12 oktober 2023 mocht Potkaars de regiezitting van een rechtszaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag niet filmen.
De zitting wordt op 22 mei hervat. Het filmen daarvan is mij op voorhand ook niet toegestaan.

Ik meen dat mijn rechten worden geschonden en daarom bereid ik een rechtszaak voor.
Ik eis daarin dat in de zitting van 22 mei wél mag filmen.

Ik voer deze rechtszaak uit eigen zak.
Wil je mij helpen in de juridische kosten die ik maak, dat kan met dit betaalverzoek. De kosten bestaan uit griffiekosten, vergoeding juridische bijstand, kosten wanneer ik zou worden veroordeeld in de kosten van de tegenpartij. Wanneer ik win (en tegenpartij gaat niet in beroep) dan zal ik donaties gedaan met betaalkenmerk ‘Rechtszaak’ terugstorten.

In de kern gaat de zaak over artikel 3.8 van de persrichtlijn: “Als de rechter een verzoek voor het maken van beeld- en geluidsopnames van delen van een zitting en/of rechtstreekse uitzending afwijst, zal hij dit motiveren. Hierbij weegt hij het belang van de openbaarheid af tegen onder andere onderstaande belangen:

  • het maken van beeld- en geluidsopnames mag geen belemmering vormen voor een goede rechtspleging (bijvoorbeeld voor de waarheidsvinding);

  • de privacy van de procesdeelnemers moet zijn gewaarborgd;

  • een ordelijk verloop van de zitting moet voldoende zijn gegarandeerd;

  • de veiligheidsaspecten moeten voldoende gewaarborgd zijn.

Het gerecht publiceert de beslissing en motivering zo spoedig mogelijk op www.rechtspraak.nl.

De rechter motiveerde haar besluit op deze manier, ze zei op 12 oktober: “Er vindt geen feiten behandeling plaats we gaan het hebben over de onderzoekswensen en ja, het belang van openbaarheid weegt zwaar maar in dit verband is in deze zitting beperkt en dat is de beslissing”.

Persvoorlichting schreef mij over mijn herhaald verzoek om de hervatting van de regiezitting alsnog te mogen filmen: “Er is aan Potkaars toestemming verleend om beeld- en geluidsopnamen te maken van onderdelen van deze zitting, te weten beeldopnamen van de opkomst van het hof en audio-opnamen van de voordracht van de advocaat-generaal. Deze opnamen heeft u gemaakt op 12 oktober jl. Voor het maken van verdere opnamen is geen toestemming verleend. Dat geldt dus ook voor de voortzetting van de regiezitting op 22 mei 2024”

De rechtszaak waar het over gaat staat hieronder in de twee video reportages
dank je wel voor je hulp!
Rico

op youtube 12 oktober 1023

op youtube 8 februari 2024


Update 8 februari 2024

Potkaars beklaagde zich bij het bestuur van het gerechtshof Den Haag over het door de hoger beroep rechters en persvoorlichting niet volgen van de persrichtlijn in oktober 2023. Het bestuur schrijft dat ze Potkaars erkentelijk is voor deze klacht die op punten gegrond is verklaard. Maar op de kern van de zaak gaat ze niet in. In deze column leg ik uit wat er aan de hand is aan de hand van mijn klacht, het antwoord en de persrichtlijn.

De kern van deze zaak is dat een rechter openbaarheid van rechtspraak in een zaak waarin de Staat partij is heeft beperkt, om het einkele feit dat het een regiezitting betreft. Het bestuur van het Hof Den Haag gaat op dat deel van de klacht niet in.

Overgenomen van https://potkaars.nl/blog/2024/2/8/gerechtshof-den-haag-een-regiezitting-is-niet-belangrijk-genoeg-voor-openbaarheid-van-rechtspraak
Op deze webpagina vind je ook de correspondentie in de klachtprocedure met het bestuur van het Hof in Den Haag.