kort geding PCR testeis bij inreizen - Segal c.s./de Staat der Nederlanden dd 21 januari 2021

Analyse en terugblik op Kort Geding - Jeroen Pols, 22 januari

Op 22 januari terugblik in interview aan de hand van fragmenten uit de zitting, in gesprek met Jeroen Pols.


De zitting integraal

rumble, integraal

we kregen toestemming deze uitzending audio only live uit te zenden. Dat gebeurde via YouTube.

lbry, integraal



Je mag momenteel alléén terugvliegen naar Nederland als je voordat je instapt een PCR testuitslag toont die negatief is. De consequentie van die regel is dat je jouw eigen land niet meer in kunt reizen als je principiele bezwaren hebt tegen deze invasieve medische handeling. De eiseres in dit kort geding tegen de Staat dat ze samen met stichting Viruswaarheid heeft aangespannen verblijft in Israël waar ze was voor haar moeder, die er op 17 december 2020 overleed. De rechtszaak tegen de Staat om zonder deze test terug te mogen reizen dient op 21 januari om 10 uur, online vanuit Den Haag. Potkaars doet hiervan verslag en heeft toestemming de audio van de zitting live uit te zenden.

15 minuten samenvatting van de zitting, in 11 fragmenten

In de Tweede Wereldoorlog verloren 81 familieleden van eiseres het leven in Auschwitz. Anderen overleefden doch waren als gevolg van medische experimenten door dr. Joseph Mengele levenslang dusdanig beschadigd dat een normaal leven niet tot de mogelijkheden behoorde. In nagedachtenis aan hetgeen haar familie doormaakte, weigert zij principieel elke gedwongen medische handeling. De eis om een negatieve test te tonen teneinde Nederland in te reizen dwingt haar tegen haar wil een invasieve medische handeling te ondergaan.

Over de eis om bij inreizen een negatieve PCR test te laten zien, werden twee eerdere kort geding rechtszaken gevoerd. Op 21 januari is zowel de advocaat van de eisende partij (mr. Gerben van de Corput) als de rechter (mr. H.J. Vetter) dezelfde als in voorgaande twee kort gedingen. In de dagvaarding van 21 januari spelen internationaal recht en verdragen een belangrijke rol. Over die aspecten interviewde Potkaars eerder professor Alfred de Zayas. Verslagen van de eerdere rechtszaken en de analyse van Alfred de Zayas kan je hieronder terugzien.

links:

Delen uit de dagvaarding van 21 januari 2021:

(1)         Inleiding

1.          Eiseres verblijft op dit moment in Israël. Tot haar verrassing besloot de minister van VWS, hierna te noemen: ”de minister”, zonder enige vooraankondiging op 23 december 2020 dat het vanaf 29 december 2020 niet meer mogelijk is om naar Nederland te reizen zonder bij het instappen van de vlucht een negatieve “COVID-19-testuitslag” te tonen. Ze wordt hiermee gedwongen tegen haar wil een invasieve medische handeling te ondergaan. Daarbij zal van de uitkomst van de test afhangen of zij überhaupt naar Nederland mag reizen. Dit terwijl uit een eerder kort geding volgt dat met de PCR-test geen diagnose voor COVID-19 gesteld kan worden en de test volgens de fabrikanten en de CE-certificering niet geschikt is om te gebruiken bij mensen zonder symptomen. De verplichting maakt op meerdere gronden een inbreuk op elementaire mensenrechten en internationale verdragen. De voorzieningenrechter van uw rechtbank oordeelde op 31 december 2020 (C/09/604963/ KG ZA 20-1256) dat een specifieke wettelijke grondslag voor deze verplichting ontbrak. Nog hetzelfde weekeinde kwam het kabinet met een aanpassing van de Ministeriële regeling tijdelijke wet maatregelen COVID-19. In een nieuw kort geding van dertig reizigers en de Stichting Viruswaarheid wees de voorzieningenrechter op vrijdag 8 januari 2021 de vordering af. Met een ongekende snelheid werd een wijziging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (hierna te noemen: “de Spoedwet”) doorgevoerd. Deze is op 8 januari 2021 gepubliceerd in de Staatscourant en in werking getreden. Zoals hierna blijkt, is de wetswijziging echter in strijd met elementaire door het EVRM beschermde rechten. Eisers vorderen derhalve buitenwerkingstelling van de toegevoegde leden bij artikel 58p Spoedwet zodat zij zonder een gedwongen PCR-test naar Nederland kan reizen.

 

(3)         Achtergrond Eiseres

15.        Zij is Nederlands staatsburger. Zij vloog op 29 november 2020 naar Israël waar haar moeder in het ziekenhuis opgenomen was. Haar moeder overleed op 17 december 2020. De Joodse traditie schrijft een rouwtijd van dertig dagen voor waarin verschillende rituelen gevolgd worden. Als gevolg hiervan verschoof haar terugreis naar 31 januari 2021.

 

16.        De wet bevat een hardheidsclausule voor personen die niet kunnen beschikken over een PCR-test. Deze uitzondering doet zich hier niet voor. Eiseres weigert op principiële gronden een gedwongen PCR-test te ondergaan terwijl zij in uitstekende gezondheid verkeert. Deze weigering heeft een dieper liggende achtergrond.

 

17.        In de Tweede Wereldoorlog verloren 81 familieleden van haar het leven in Auschwitz. Anderen overleefden doch waren als gevolg van medische experimenten door dr. Joseph Mengele levenslang dusdanig beschadigd dat een normaal leven niet tot de mogelijkheden behoorde. In nagedachtenis aan hetgeen haar familie doormaakte, weigert zij principieel elke gedwongen medische handeling. De eis om een negatieve test te tonen teneinde Nederland in te reizen dwingt haar tegen haar wil een invasieve medische handeling te ondergaan. 

 

18.        Zij wenst als een vrij persoon en met respect voor haar fundamentele mensenrechten terug te keren naar het land waarvan zij staatsburger is. De wetswijziging staat hieraan in de weg. Het recht om terug te keren wordt afhankelijk gemaakt van een gedwongen invasieve medische handeling en de uitslag daarvan. Dit ervaart zij als een inbreuk op haar menselijke waardigheid.

 

(4)         Vordering en rechtsgronden

19.        Eiseres vordert in dit kort geding de buitenwerkingstelling althans de buitentoepassingstelling van  lid 3, 4 en 5 van artikel 58p Spoedwet. Tegen deze bepalingen zijn tal van gronden aan te voeren op grond waarvan deze als onrechtmatig te beoordelen zijn. Dit betreft bijvoorbeeld de indirecte invoering van een testplicht, hetgeen een inbreuk is op het recht op onaantastbaarheid van het lichaam, zonder een deugdelijke proportionaliteitsanalyse. Evenmin vond een steekhoudend debat plaats over de noodzaak van de maatregel en de gevolgen voor in het buitenland verblijvende ingezetenen.

 

20.        De gronden in deze dagvaarding beperken zich tot de onrechtmatige inbreuk op artikel 3 lid 2 van het Vierde Protocol bij het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), artikel 23 Internationale Gezondheidsregeling en de onrechtmatigheid van de verplichting een PCR-test te ondergaan voor een doel waarvoor deze niet de eigenschappen bezit. Deze gronden worden hierna toegelicht.

 

Conclusie

70.        Het coronadebat is voor veel mensen inmiddels aanleiding om eigen afwegingen te maken. De politieke narratief lijkt niet gesteund te worden door feiten. Volgens het RIVM is het virus voor 98% van de bevolking ongevaarlijk. De mortaliteit overstijgt volgens de WHO met 0,23% niet die van een gemiddelde griep. Dit zijn vaststaande feiten. De politiek weigert uitleg te geven waarom deze weg desondanks verder gevolgd wordt. Veel mensen zijn dan ook niet meer bereid hun grondrechten en vrijheden op te geven voor een politiek die met grote stappen in de richting van een medische dictatuur beweegt. 

 

71.        De verplichte negatieve PCR-test als toegangsbewijs tot het land waarvan de persoon onderdaan is, kan niet. Het is in strijd met elementaire grondrechten, EVRM en internationale verdragen.  De rechtspraak heeft hier geen andere keus dan het recht toe te passen daar waar het parlement gefaald heeft. De vordering ligt dan ook voortoewijzing gereed.

Ontvankelijkheid eisers

72.        Eiseres sub 2 komt op grond van artikel 3:305a BW op voor een algemeen belang, welk belang zij volgens haar statuten behartigt Aan de eisen van artikel 3:305a BW is voldaan. Zij behartigt de belangen die hier in het geding zijn, op basis van toereikende statutaire doelomschrijvingen en ontplooit activiteiten op het gebied van bescherming van grondrechten en de rechtsstaat. Zij heeft ruim 300 duizend adhesieverklaringen van Nederlandse burgers en bedrijven die via de website het formulier hebben ingevuld.

 

73.        Eisers hebben bij brief van 15 januari 2021 getracht in der minne het in deze procedure gevorderde te bereiken.

 

Spoedeisend belang

74.        Eiseres reist op 31 januari 2021 terug naar Nederland. Zij heeft daarmee een spoedeisend belang. Ook bestaat er in het algemeen een spoedeisend belang. Overal ter wereld staan Nederlanders met de rug tegen de muur. Mensen die positief testen kunnen geen kant op. Anderen blijven staan omdat de test verloopt na een vertraging en zij niet meer meekomen. Op de vlucht vanuit Suriname naar Nederland bleven bijna 200 mensen achter nadat de vlucht vertraagde. Viruswaarheid hoort dit soort berichten regelmatig,

 

Bewijsaanbod

75.        Zonder enige bewijslast op zich te willen nemen die rechtens niet op eisers rust, bieden zij bewijs aan van al hun stellingen door alle middelen rechtens.

 

MITSDIEN:

het U Edelachtbare Heer/Vrouwe Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag, moge behagen bij vonnis in kort geding, uitvoerbaar bij voorraad, gedaagde te bevelen lid 3, 4 en 5 van artikel 58p Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 buiten effect te stellen, althans zodat de regeling niet geldt voor Nederlands ingezetenen, althans een in goede justitie beslissing te nemen met veroordeling van gedaagde in de kosten van de procedure.