In Hoger Beroep over het bestuur van het Haga Lyceum in Amsterdam, 2 februari 2024

Op 2 februari 2024 vond in het gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep plaats van voormalig bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum, Soner Atasoy, tegen de Stichting Islamitisch Onderwijs, gerepresenteerd door voorzitter Mohammed Laamimach (hierna L.). Atasoy, bijgestaan door advocaat van de Corput, eiste dat zijn door L. bewerkstelligde ontslag als bestuurder door de rechters ongedaan zou worden gemaakt. L. zou niet bevoegd zijn geweest de twee overige bestuursleden te ontslaan, aangezien hij eerder al door Atasoy was geschorst. Van den Brink, de advocaat van L., betoogde echter dat volgens de statuten de directeur/bestuurder geen stem heeft bij het besluit een medebestuurslid te schorsen of te ontslaan.

— de audio is tussen minuut 2.30sec en minuut 10 5sec. verschoven. er komt een herziene montage zodirect zonder die fout online —

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is een in 2017 opgerichte islamitische school voor MAVO, HAVO en VWO, die wordt geleid door Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland (SIO). De stichting heeft een 'one-tier bestuursmodel'. Dat betekent een platte organisatiestructuur met één bestuur, dat ook zelf over bestuursbenoemingen beslist. In 2020 had de stichting een bestuur van drie leden: directeur/bestuurder Atasoy en algemeen bestuurders Laamimach (voorzitter) en Karadag (penningmeester/secretaris). In ondertitels bij deze reportage en hieronder worden ze verder aangemerkt als bestuursvoorzitter L. en bestuurssecretaris K.

Het Haga lyceum stond in 2019 in de belangstelling van de AIVD, de NCTV, de burgemeester van Amsterdam en de landelijke politiek. Er werd druk uitgeoefend op het stichtingsbestuur om uit te breiden met bestuurders die door de Gemeente Amsterdam werden aangewezen. Het bestuur weigerde ontslag te nemen en het bestuur uit te breiden. Over hoe met die druk van buitenaf om te gaan ontstond binnen het bestuur onenigheid.

directeur/bestuurder Atasoy en bestuurssecretaris K. schorsten na een door hen georganiseerde bestuursvergadering, bestuursvoorzitter L. In rechtszaken die volgden werd de rechtsgeldigheid van die schorsing betwist omdat volgens de statuten alleen de voorzitter vergaderingen kan uitroepen of -als hij dat weigert- de overige bestuurders pas na een termijn van drie weken zelf een vergadering kunnen uitroepen. Bestuursvoorzitter L. is bij de Kamer van Koophandel als geschorst aangemerkt, wanneer hij na een 32 seconden durend telefoongesprek dat door hem wordt aangemerkt als bestuursvergadering, tot ontslag op staande voet van directeur/bestuurder Atasoy besluit. Later besluit hij ook tot ontslag van bestuurssecretaris K.

Het ontslag op staande voet van Atasoy is na een juridische procedure door de rechter ongeldig verklaard. In het vonnis werd het ontslag vanwege een verstoorde arbeidsrelatie wel gehandhaafd, maar niet het 'op staande voet'. Dat heeft weer als consequentie dat Atasoy niet met onmiddellijke inwerkingtreding als bestuurder kan zijn ontslagen (als hij dat al was als deel van het ontslag op staande voet). Hij moet dus geacht worden als bestuurder te zijn aangebleven, wat weer als consequentie heeft dat bestuursbesluiten die zijn genomen zonder Atasoy, ongeldig zijn.

Potkaars kreeg toestemming de zitting in haar geheel te filmen, echter van de persrichtlijn mogen namen van mensen niet worden weergegeven. Potkaars kreeg toestemming van Atasoy en persvoorlichting om zijn naam wel te noemen, wat voor deze reportage tot gevolg heeft dat de namen van medebestuurders L. en A. -die ter zitting wel vaak werden genoemd- niet zijn te horen.

Dit verslag van de zitting begint met Atasoy die een punt van orde maakt bij aanvang van de zitting waarin hij -gezien het voortraject- zijn zorgen uit over de onafhankelijkheid van de rechters en dit hof. Daarna volgt een fragment van het einde van de zitting, waarin betrokkenen het laatste woord kregen.

Vanaf minuut 25.30 in deze reportage hervat de integrale registratie van de zitting die wordt begonnen met de pleidooien van de beide advocaten. Uitspraak 16 april.

deze reportage op Rumble | op Odysee | Op Buzzsprout

links: