Veter-Aan (het Veteranenlied) op de Koffieslag demonstratie Amsterdam, 16 januari 2022

De Ukes for Freedom maakten een lied over de oud-militairen en veteranen van in het gelid voor vrijheid. Ze namen het gisteren op in de Potkaars studio. Wijnand zingt: “Politie, kijk naar je laars, je hebt geen veter aan”. Deze reportage start bij het Olympisch stadion in Amsterdam waar ze het voor het eerst live zingen voor de Veteranen.

Het stadion is één van de drie startpunten van gelijktijdige marsen door Amsterdam naar het Museumplein waar twee januari jl. nog met geweld tegen demonstrerende burgers werd opgetreden.

Het gat in moreel gezag dat de politie organisatie met zulk optreden laat vallen (en wat de oud-militairen oppakten), is de kern van dit lied. “Je hebt geen veter-aan”: je opdracht is dienstbaar te zijn maar met je wapenstok in je hand sta je eigenlijk in je blote kont en je veters zitten los.

Niet alleen Potkaars doet verslag, ook één Vandaag maakt er een reportage. Saillant dat Derk Boswijk, van het CDA er te gast zegt te zijn maar nog altijd niet heeft gereageerd op de uitnodiging om in Potkaars te komen uitleggen wat zijn bezwaar is tegen in het gelid voor vrijheid.

Achtereenvolgens zie je interviews met Arie Paap, de man waartegen een agent te paard een jaar geleden zei ‘lekker voor je kakkerlak’ toen hij tot bloedens toe werd geslagen. De demonstratie van vandaag is een herdenking van de ‘slag op het Museumplein’, waarna Arie veroordeeld werd door de politierechter.

Onderweg spreek ik daarna Marloes Vis van Heemst die vertelt over haar project ‘dromen delen’ en Morry Krispijn over zijn aangifte samen met tienduizenden andere Nederlanders, tegen Hugo de Jonge.

Sfeerbeelden, straatinterviews en muziek met veel vrolijkheid en saamhorigheid van tienduizenden mensen op het Museumplein.

NB Je zag er voor het eerst een karretje rondrijden met een potkaars-live bord er op en flinke speakers, waarmee ik versterkt de interviews kon maken. Daarop was ook oa. burgemeester Halsema te horen over het recht op demonstratie.

nagekomen:

links:

sfeer impressie op youtube (beelden overgenomen)