RIVM en de Minister misleiden de Raad van State? - Hoger beroep over de Ct waarde van de Corona test

De bestuursrechter sommeerde de Minister en het RIVM in 2021 om de instellingen van de PCR tests vrij te geven. Het gaat hier om de individuele PCR waarden waarmee in 2020 is getest. De Minister en het RIVM gingen tegen die uitspraak in hoger beroep, dat diende op 25 januari 2023 bij de Raad van State. De Minister van VWS stelde daar dat de afspraken met laboratoria zo zijn gemaakt dat ze de Ct waarden niet kán opvragen, dat ze die waarden nooit heeft gehad en ze dus ook niet kan delen zelfs als de rechter zegt dat het moet.

Op de zitting blijkt het RIVM voor eigen onderzoek wél om de Ct waarden heeft gevraagd en ze -zo zegt het RIVM, eenmaal met dat feit geconfronteerd- ze (waarschijnlijk) wél Ct waarden heeft ontvangen. Is dat poging tot misleiden? Ik kom tot die conclusie; oordeel zelf.

In oktober 2020 vroeg Fritsander Lahr via de WOB (wet openbaarheid van bestuur) om inzage in de PCR waarden waarmee is getest, waarop alle beleid sindsdien is gebaseerd en waarop ook de noodzaak van aanpassingen in de WPG (wet publieke gezondheid) wordt beargumenteerd. Deze wet ligt op dit moment voor aan de Eerste Kamer.

Lahr wordt bijgestaan door Cyril Wentzel van de Biomedische Rekenkamer en jurist Koos van Driel. Potkaars filmde in 2022 de voorlopige voorziening zitting bij de Raad van State, waarin gevraagd werd de Minister op te dragen te zorgen dat de Ct waarden niet -in afwachting van dit beroep- zouden worden gewist.

Potkaars kreeg géén toestemming de vertegenwoordigers van de Staat in beeld te brengen of te laten horen. In deze reportage hoor je daarom Fritsander en Cyril die samen met Rico van Potkaars vertellen wat er tijdens de zitting gebeurde op de momenten dat de Minister werd bevraagd.

links: