Wrakingszaak Klokkenluider Universiteit van Amsterdam - Laurens Buijs

op 19 september was de wrakingszaak van Laurens Buijs. Buijs vecht met zijn (voormalig) werkgever de Universiteit van Amsterdam om zijn baan en voorwaarden van ontslag, maar belangrijker; zijn status als klokkenluider.

De rechtszaak over zijn ontslag op 31 augustus jl. ging over de vraag wie verantwoordelijk is voor de verstoorde arbeidsverhoudingen tussen hem en de UvA en hoe zijn aanstelling beëindigd zal worden. Buijs wraakte daarin de rechter. Wraking is het verzoek om een rechter in een bepaalde zaak te vervangen, omdat hij partijdig zou zijn (bron: rechtspraak. nl). Potkaars vroeg en kreeg toestemming de zitting voor de wrakingskamer te mogen filmen, dit is het verslag van die wrakingszaak.

In deze reportage eerst in samenvatting de analyse van de zitting na afloop met Buijs en juriste Marie-Louise Genet, gevolgd door de integrale registratie van de zitting. Saillant in deze zaak is dat AT5 de gewraakte zitting heeft gefilmd en dus ook op camera heeft wat de rechter nu precies heeft gezegd. De advocaat van Buijs citeerde de rechter die ter zitting de uitspraak echter ontkende. AT5 wil de beelden niet tonen. Oordeel zelf.