Lawaaiprotest overstemt Persconferentie Mark Rutte - 2 november 2021, Ministerie van Justitie, Den Haag

 
 

De persconferentie van onze overheid wordt gehouden in het ministerie van Justitie. Daartegen protesterende burgers met pannendeksels en fluitjes wilden gehoord worden maar konden niet in de buurt komen. Ze waren er toch.

Deze video is een samenvatting van de nieuwe lockdown aankondiging en het protest daartegen door Nederlanders in de straat op 2 november 2021 nabij het Ministerie van Justitie in Den Haag. Je ziet het ministerie met daarvoor Ben, de enige demonstrant die het wél gelukt is op de Turftmarkt te komen. Hij vertelt waarom: 'omdat ik gehoord wil worden'.

Tinus Koops is er niet welkom vertelt hij. Net als de honderden demonstranten die zich verzamelen. Wijnand Schippers speelt met Ukes for Freedom 'Van Nature Vrij' op zijn Ukelele, terwijl politie hem insluit. Vlak voor zeven uur reik ik aan Djamila le Pair een Potkaars award uit voor haar inzet voor Julian Assange en de reportage die ze als enige journalist in Nederland maakte van zijn uitleveringsrechtszaak in hoger beroep.

Dan begint de persconferentie en beginnen de demonstranten met lawaai maken. In deze reportage een aantal uitspraken van Mark Rutte en Hugo de Jonge afgewisseld met beelden van wat er buiten op dat moment gebeurt.

De groep demonstranten is vanaf begin ingesloten tussen een kanaal, politie en ME. Tegen acht uur worden ze hardhandig weggejaagd (en geslagen) richting Koekamp/Malieveld. De Veteranen van In Het Gelid Voor Vrijheid zijn er ook en vangen de klappen.

Dan worden waterkanon, paarden en politiehonden ingezet en zijn we weer terug bij het politiegeweld van begin dit jaar met één verschil. Zoals Wijnand zingt: 'je krijgt ons echt niet bang meer, we zijn van nature vrij'.

Dank aan bijdragen van team-potkaars voor de beelden.

links: