‘Privacy bestaat niet meer en dat lieten we zelf gebeuren’ - Michiel Jonker over Privacy tegenover de Autoriteit Persoonsgegevens bij de Raad van State

Dit verslag ontleent zijn titel aan de column die Volkskrant journalist Toine Heijmans (zie onder) schreef over drie beroepszaken over privacy bij de Raad van State. Op 5 juli stond privacy-activist Michiel Jonker daar in zijn eentje tegenover rechters, advocaten, de Autoriteit Persoonsgegevens, Connexxion én de Nederlandse Spoorwegen. Waarom? Hij wil per sé dat je kunt reizen in Nederland zonder dat je gevolgd wordt door de vervoerder of de overheid.

Op 10 november 2021 deed RvS uitspraak. Jonker verloor op alle punten:

Om dat recht om onbespied te kunnen reizen te bewaken, hebben we in Nederland toch de wet? En om te zorgen dat we die na komen hebben we de Autoriteit Persoonsgegevens? Hoe kan het dan zijn dat Michiel Jonker hier desondanks bij de hoogste bestuursrechter van Nederland (de Raad van State) vraagt om de Autoriteit Persoonsgegevens opdracht te geven aan het werk te gaan en te handhaven op vervoerders NS en Connexxion? Het lijkt de omgekeerde wereld. Ter zitting vraagt de NS zich via haar advocaat af hoe veilig een samenleving eigenlijk is, waarin mensen hun recht op Privacy doen gelden? Jonker: “in een samenleving waarin de democratie wankel is en waarin de integriteit van de overheid geen vanzelfsprekendheid is, moet je heel secuur omgaan met de locatiegegevens van burgers als het om fysieke bewegingen gaat”.

De Raad van State voerde drie beroepszaken achter elkaar. Potkaars heeft ze integraal gefilmd en heeft van alle drie de zaken een samenvatting gemaakt. Hieronder de snelkoppelingen (naar meerdere kanalen mochten ze weer weggecensureerd worden). Het best begin je met het interview met Jonker in Potkaars op 7 juli, waarin hij uitlegt waar de zaken over gaan en waarin we terugblikken op hoe ze gingen. Maar belangrijker, waarin hij de Potkaars award wint!

(Onderaan deze pagina snelkoppelingen, bronnen en verder lezen).

rumble, interview en nabeschouwen


bitchute, deel 1 samenvatting


bitchute deel 2, samenvatting


bitchute deel 3, samenvatting


Verslaggevers column Toine Heijmans (klik op link voor de hele column)

“Privacy bestaat niet meer, en dat lieten we zelf gebeuren”

6 juli 2021, Volkskrant

Privacy is zo’n onderwerp… belangrijk hoor, maar nu even niet. Er zijn altijd redenen het belang ervan opzij te duwen: veiligheid, gemak, geld. Privacy bestaat niet meer, zegt Michiel Jonker, en dat lieten we zelf gebeuren.

Het is zijn zoveelste rechtszaak, hij voert ze eigenlijk alleen nog maar om te ‘documenteren’ hoe we afscheid nemen van de anonimiteit, met open ogen, zodat latere generaties duidelijk is waar we onszelf weggaven. Aan overheden, aan bedrijven, aan opsporingsdiensten, in ruil voor dingen die nu belangrijk lijken.

Raad van State, zittingszaal 1, hij verschijnt op een beeldscherm: man in een non-descripte keuken, slim en welbespraakt, geconcentreerd, voorbereid en aan het soepele jargon te horen juridisch onderlegd – wie hij precies is, waar hij werkt, of dit zijn keuken is blijft uiteraard geheim. Hij is zijn eigen raadsman.

Anoniem, maar niet helemaal.

‘Alweer een herhaling van zetten’, verzucht de advocaat van de NS, Gerrit-Jan Zwenne, geërgerd door Jonkers vasthoudendheid. Later zegt hij: ‘Dit steunt op de veronderstelling dat je recht hebt om anoniem door het leven te gaan.’ Interessant, want Zwenne is naast topadvocaat bij Pels Rijcken ook hoogleraar privacy in Leiden. Zelfs hij geeft zijn vak nu kennelijk op.

Maar dan verweert hij zich in woord en gebaar tegen de filmopnamen die van de zitting worden gemaakt door ‘burgerjournalist’ Rico Brouwer, die twee camera’s heeft opgesteld, in overleg en volgens de persrichtlijn van de Raad van State. Daar ging nog wat discussie aan vooraf, zegt Rico: advocaat noch cliënt wilde in beeld, en ze lieten hem dat duidelijk weten.

Waarschijnlijk ging het ze om hun privacy


links / verder lezen:

Op de site van Privacy First: