Rechtszaak uitlevering Julian Assange - 'het belang van lekken van staatscriminaliteit'

op 20 en 21 februari 2024 was er een mogelijk laatste rechtszaak onder de Engelse wet, voordat Julian Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Nederlandse journalist Djamila le Pair was er bij in de rechtszaal en doet verslag. Julian Assange vertelde de wereld van oorlogsmisdaden die door de Verenigde Staten en Groot Brittanie zijn begaan in Irak en Afghanistan. Voor die publicaties wil de VS hem uitgeleverd hebben en onder de spionnagewet veroordelen.


dit verslag op bitchute https://www.bitchute.com/video/fc0dxldpbRhQ/ | op buzzsprout (audio podcast)

Djamila (op twitter @djuggling) deed geschreven verslag live tijdens de zitting, hieronder een aantal van de eerste berichten; https://twitter.com/Djuggling/status/1759851072711975029

Er is zoveel pers dat het niet allemaal in de zaal past. We zitten nu op het balkon, hoger dan de kroonluchters. Een hout-bepaneelde kamer, beneden lange houten banken en tafels. Niets lijkt verschoven te kunnen worden.

Beneden op de eerste rij: personeel rechtbank. Tweede rij: de advocaten. Derde (vlnr): Deepa Driver, John& Gabriel Shipton, Stella Assange en vijf anderen die ik niet herken. Rijen met pers daarachter: Chris Hedges, Craig Murray, Clare Daly, Stefania Maurizi.

Assange vroeg om toestemming hier te zijn, maar voelt zich kennelijk niet wel. Er is ook geen videolink met hem (in ieder geval niet te zien). Moeilijk te verstaan. Fitzgerald gaat in op de achtergrond. Over de 1e rechter Baraitser die uitlevering voorkwam. Toen de verzekering.. disproportioneel. Assange zou niet de (1st Amendment) rechten van Amerikanen hebben. Dat is discriminatie. Assange zal dan oneerlijk behandeld en beoordeeld worden. Over Vault 7: die is nu niet in aanklacht opgenomen, maar zou dat wel toegevoegd kunnen worden als Assange eenmaal in de VS is. Dan nog het punt van de moordplannen die de VS voor Assange opstelde (vergiftiging, ontvoering, doding).

Fitzgerald: Uitlevering om politieke reden gaat in tegen art 4 van uitleveringsverdrag. De Secretary of State heeft met haar toestemming Assange uit te leveren dus tegen het verdrag gehandeld.

De rechter vraagt of de tegenpartij snel wil reageren, maar besloten wordt dat de advocaten van Assange de hele dag krijgen, en de aanklagers van de VS krijgen morgen. Dit was de samenvatting. Nu wordt uitgebreider op de punten ingegaan.

Lees verder in de tweets https://twitter.com/Djuggling/status/1759892008280224162