Rechtszitting 'Burgerarrest' Toont Totale Willekeur Openbaar Ministerie in zaak Willem Engel

Ontbrekend bewijs, gerommel met data en tijdstippen, en een selectieve toepassing van het begrip ‘opruiing’ zijn slechts een paar van ‘oneffenheden’ in de dagvaarding van het Openbaar Ministerie in het strafproces ‘Burger Arrest’, die Willem Engel op 20 juni 2024 opnieuw aankaartte bij de Rechtbank Den Haag. Ook vroeg hij de oudste rechter zich te verschonen, op basis van in andere processen gedane uitspraken. (Eén voorbeeld?) (overgenomen van Pinch of Soot: https://pinchofsoot.nl/nl_nl/

Het was de achtste zitting (inclusief een zitting die door ziekte verviel) sinds de arrestatie van Willem Engel op 10 oktober 2020 in Den Haag in de aanloop naar de spoedwet. Opnieuw vroeg de advocaat van Engel, Michael Ruperti, de rechter om het OM niet-ontvankelijk te verklaren, onder andere op basis van onrechtmatig verkregen gegevens over Engel en andere demonstranten.

Data verkregen via stille agenten en drones (ingezet tijdens demonstraties tegen de coronamaatregelen en -beleid), social media accounts en andere surveillance technieken, vormen de gegevens waarop het OM zich beroept. Die data zijn door het OM vervolgens dusdanig ‘geordend’, met het doel de drie rechters te overtuigen van het feit dat de expliciet voor vreedzaam verzet pleitende Rotterdammer toch als opruier moet worden veroordeeld.

Door diverse rechtsprocessen en uiteenlopende beschuldigden met elkaar te vergelijken, maakte Engel in een uitvoerig betoog duidelijk hoe tegenstrijdig de uitspraken van rechters, de interpretatie van opruiing door het OM en de willekeurige toepassing van het (demonstratie)recht door burgermeesters sinds 2020 is.

Wat in deze zitting ook opviel was hoe weinig vragen de rechters in politiek beladen zaken stellen. Zelfs tijdens het horen van de enige getuige die dag, Eldor F., stelden noch de rechters, noch de Officier van Justitie een vraag.

Het gevaar bestaat dat de onverbloemde willekeur en het overduidelijk geknutsel van het OM in haar bewijsvoering en argumentatie, het laatste restje aanzien en vertrouwen in de rechtspraak als in een sneldraaiende kolk definitief met zich het afvoerputje in trekt.

Tussenuitspraak is mondeling, op 4 juli 2024 .

links: