de rechtszaak over opruiing tegen Gideon van Meijeren

Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie; Gideon van Meijeren, wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie, voor opruiing om wat hij in 2022 zei op een boerenprotest en ater dat jaar in een interview. De rechtszaak op 28 mei 2024 die ruim zeven uur duurde werd gefilmd door de NOS en door Potkaars en ook live uitgezonden door de rechtbank zelf. Potkaars maakte er deze videosamenvatting van en publiceert de zitting integraal in twee delen.

De zitting begon met de voordracht door de Officier van Justitie, gevolgd door een preliminair verweer waarin Van Meijeren betoogde dat het OM niet ontvankelijk verklaard zou moeten worden. Na een schorsing van drie kwartier besluit de meervoudige kamer, dat de rechtszaak zal doorgaan.

De ten laste gelegde uitspraken worden op de zitting als videofragment getoond, waarna Van Meijeren wordt bevraagd. Tijdens het requisitor toont de Officier van Justitie een compilatie video van andere gedane uitspraken en betoogt hij dat Van Meijeren weliswaar zegt dat hij oproept tot geweldloos verzet, maar dat hij dat anders bedoelt. Anoniem geplaatste social media reacties worden aangehaald ter onderbouwing dat publiek het als opruiend kan hebben begrepen.

Van Meijeren toont in het verweer op zijn beurt een compilatievideo van concreet geweld en machtsmisbruik begaan door de overheid waar hij zo kritisch op is en betoogt de kracht van geweldloos verzet. Hij komt op voor het recht van vrije meningsuiting en het recht op vreedzaam verzet tegen een overheid die haar machtsmonopolie misbruikt.

De vraag waar in deze zitting antwoord op lijkt te worden gezocht is of er een taboe rust op spreken van verzet tegen de overheid, ongeacht welke woorden je gebruikt. Uitspraak op 11 juni.

De compilatie op Odysee | op Rumble | op Buzzsprout