Welke kant willen we op? Rechtszaak bezwaar tegen noodbevel Halsema van 2 januari 2022

Zijn er in een rechtsstaat grenzen aan wat verboden mag worden? Op 2 januari 2022 werd een bus uit noord Nederland op weg naar het Museumplein, toegang tot Amsterdam ontzegd omdat een daar georganiseerde demonstratie verboden was. Een van de inzittenden van die bus tekende bezwaar aan tegen het noodbevel waarop het Amsterdam-brede toegangsverbod was gebaseerd. De rechtszaak voor de bestuursrechter op 26 september 2023 tegen dat noodbevel en de burgemeester van Amsterdam is door Potkaars gefilmd en integraal te zien, direct na samenvatting die we na afloop opnamen met Jurist Jacob van der Veer.

De demonstratie van 2 januari 2022 verliep vreedzaam. Toen een derde noodbevel die dag zag op desondanks ontruimen van het Museumplein, verlieten demonstranten het plein, op weg naar een politieke partijbijeenkomst in het Westerpark. Ze liepen in een politiefuik op de van Baerlestraat. Beelden van politiegeweld met honden, wapenstokken en waterkanon gingen de wereld over en leidden tot vragen aan Nederland door Nils Melzer, rapporteur tegen martelen en ander inhumaan gedrag van de Verenigde Naties.

Ter zitting wordt duidelijk dat het demonstrant niet alleen onmogelijk werd gemaakt te demonstreren die dag, maar ook om daar achteraf bezwaar tegen aan te tekenen. Ze werd door de burgemeester in het bezit gesteld van een noodbevel dat niet op haar van toepassing was, er bleken drie noodbevelen te zijn terwijl haar werd verteld dat er maar één zou zijn. Dossierstukken werden, aldus de jurist die haar bijstond, vooral verkregen via WOO procedures.

Potkaars kreeg toestemming de zitting te filmen, maar niet om de vertegenwoordigers van de burgemeester in beeld te nemen.