'Sloop, de overtreffende trap van Ontneming' - rechtszaak Fort Oranje - Raad van State, 14 juni 2024

Op 14 juni 2024 diende bij de Raad van State het hoger beroep tegen de ontruiming en sloop van camping Fort Oranje door de gemeente Zundert, in juli 2017. Potkaars was er bij en kreeg toestemming de zitting met één camera te filmen.

Partijen: Gemeete Zundert (vertegenwoordigd door de twee advocaten links), een bewoonster met haar advocaat in het midden, Devine/Fort Oranje aan de rechterkant.

Mocht het opvolgen van de gemeentelijke opdracht recreatiepark Fort Oranje te sluiten door de eigenaar, door diezelfde gemeente bestraft worden met gedwongen openhouding, gevolgd door vernietiging, om de goede orde te herstellen? Het is een van de verbluffende vragen waarvoor de drie staatraden (rechters) van de Raad van State zich op vrijdag 14 juni 2024 gesteld zagen.

Tijdens de zitting werden twee hoger beroepen behandeld in het al jarenlange proces Fort Oranje vs. gemeente Zundert. Advocaten Thomas Sanders en Bart Roozendaal van AKD vertegenwoordigden de gemeente Zundert; Gerben van de Corput was er voor een aantal voormalige campingbewoners, die hun caravans en bezittingen in de strijd van gemeente Zundert tegen de inmiddels overleden Cees Engel en Fort Oranje, verloren.

Jeroen Pols en Jan Engel vertegenwoordigden Fort Oranje en investeerder Divine, die feitelijk onteigend worden en met €8,5 miljoen aan onteigeningskosten (sloop en beheer) zijn opgezadeld, los van de schade die zij lijden door gederfde exploitatiekosten.

Staatsraden Hoekstra, Van Gastel en Kaajan vroegen de drie partijen om beurten om duiding met betrekking tot definities, toepassing van wetten en uitspraken in andere zaken. De zaak werd door hen als dusdanig ingewikkeld bestempeld dat ze niet zeker waren of zes weken genoeg tijd zou bieden om tot een uitspraak te komen.

De gemeente is voornemens het terrein van de camping op 24 juli, zonder instemming van hypotheekhouder Divine, te veilen voor €5 miljoen. Bouwplannen voor het terrein liggen heimelijk al jaren bij de gemeente klaar. De uitspraak van de Raad van State, ook als die positief voor Fort Oranje/Devine uit zou pakken, komt dus te laat om die veiling te verhinderen. Jeroen Pols zei na afloop van de zitting dat er nog een poging gedaan wordt de veiling pas na de uitspraak te laten plaatsvinden.

Potkaars filmde de zitting en dankt alle betrokkenen voor de prettige samenwerking.

deze uitzending op odysee https://odysee.com/@potkaars:f/Fort-Oranje-raad-van-state:3?r=8aEij8Nbdq39JMFFaSJyCSNGwKhawE8f

dossier Fort Oranje op Potkaars: https://potkaars.nl/fortoranje