Mijn taakstraf zal ik met rechte rug uitvoeren, ondanks dat ik onterecht veroordeeld ben - Arie Paap

Acht februari 2023 stond Arie Paap opnieuw voor de politierechter terwijl hij eerder in hoger beroep al werd veroordeeld tot een taakstraf. Nu hing hem alsnog een gevangenisstraf boven het hoofd vanwege een incident bij de reclassering. Paap is die demonstrant die op 17 januari 2021 op het Museumplein door een politieruiter van achteren met een wapenstok werd geslagen en daarna van een ME te voet een bloedende hoofdwond opliep. Foto's van dat politiegeweld gingen destijds de wereld over.

Inmiddels zijn via WOB procedures documenten naar boven gekomen waaruit je kan opmaken dat de NCTV werd ingezet om demonstraties te monitoren en waaruit je lijkt te kunnen afleiden dat de media aandacht voor Paap door die foto's er de reden van waren dat hij later alsnog werd aangehouden.

De officier van justitie en de rechter achter Paap's bezwaar in deze nieuwe zitting gegrond. Hij hoeft niet de gevangenis is, hij mag alsnog zijn taakstraf van 48 uur binnen de komende zes maanden doen. De zaak werd gevolgd door zo'n twintig belangstellende, je hoort in dit verslag Paap na de rechtszaak hen bedanken en zeggen: "Mijn taakstraf zal ik met rechte rug uitvoeren, ondanks dat ik onterecht veroordeeld ben", je ziet een aantal beelden van die demonstratie, de integrale opname van de zitting en je ziet de twee hierboven genoemde WOB documenten.

links: