De Zaak Opruiing door Willem Engel - getuigenverhoren

In de extra beveiligde rechtbank te Rotterdam werden op 30 september drie getuigen onder ede gehoord. Het horen van deze getuigen in de strafzaak tegen Willem Engel was de uitkomst van een regiezitting op 20 juni die je hier kunt terugzien.

De verhoren startten met Jeroen Pols die uitlegt hoe de samenwerking binnen Viruswaarheid gaat en wat de rol van Willem Engel daarbinnen is. Minitieus werd hij bevraagd over hoe tweets en andere uitingen tot stand komen, zoals die door Engel en Viruswaarheid worden geplaatst.

Opvallend; het openbaar ministerie blijkt in de bewijsstukken tweets te hebben aangepast of ingekort, waardoor een vertekend beeld ontstaat.

De tweede getuige legt uit waarom ze bananen met briefjes bij burgemeester Bruls van Nijmegen voor de ambtswoning wilde leggen. Ze vertelt dat dit haar initiatief was, in reactie op wat ze las en zag in de media. Het OM stelt dat ze zou zijn opgeruid door Engel.

Er zou ook poging tot brandstichting zijn geweest bij Bruls, maar beelden daarvan zijn niet in het dossier opgenomen. De advocaat van Engel gaf aan überhaupt niet in het dossier te kunnen, wat wel zo zou horen in een strafzaak als deze. De officier van justitie had aan deze en aan de beide andere getuige geen vragen.

De derde getuige is Mordechai Krispijn. Hij organiseerde in de begintijd demonstraties voor- en met Viruswaarheid. Morry legt uit hoe dat ging en welke ruimte de burgemeester van Den Haag hen liet in het communiceren met de achterban wanneer een demonstratie zo op het laatste moment wordt verboden. Onder ede schetst Krispijn een beeld waarin escalaties op demonstraties het gevolg zijn van onverantwoorde keuzes door de burgemeester, zoals een niet onderbouwd demonstratieverbod op het laatste moment in plaats van wel onderbouwd en dagen van te voren. En een toestemming voor demonstratie van slechts 30 minuten om daarna alsnog te verbieden en met geweld te onruimen.

De rechter bevroeg met name Pols en Krispijn waarom ze zich niet onthielden van communicatie nadat een demonstratie verboden is? Je kan immers ook niks zeggen. In die vraagstelling lag dat het oproepen om niet te gaan demonstreren zelf als opruiing gezien kan worden? Willem Engel vroeg de rechter tot welk strafbaar feit hij zou hebben opgeruid, dat is nog niet door het OM is gezegd.

Aanwezig in de zaal Norbert Dikkeboom, die tegen Engel aangifte deed. Via twitter suggereerde hij dat Pols mijneed zou hebben gepleegd. Ook aanwezig journalist Saskia Belleman, die vanuit de rechtszaal een uitgebreid verslag deed via twitter.

Tijdens de zitting toont Pols aan de rechter twee afbeeldingen van posters. Ze zijn van uitingen van Viruswaarheid (de twee posters hieronder) opruiing? Oordeel zelf.

links: