Met de Haagse Slag - Ukes for Freedom, lied over de veldslag van Den Haag

 
 

‘Met de Haagse Slag’ is als met de Franse Slag, maar dan erger en op zijn Den Haags. Het is de titel van een lied over het beleid van Rutte en over veldslag van Den Haag die op 21 juni 2020 begon. Download het liedje en deel het vrij op je eigen YouTube, Facebook of andere kanalen en speel het vrij en luidruchtig(!!1!) op demonstraties en alle andere gelegenheden.
(songtekst onderaan de pagina).

with English subtitles


PLein, Den Haag, 21 juni 2021

PLein, Den Haag, 21 juni 2021

Malieveld, Den Haag, 5 mei 2021

Malieveld, Den Haag, 5 mei 2021

Rotterdam, 30 mei 2021

Rotterdam, 30 mei 2021

Dank aan ‘team Potkaars’, ‘team Ukes for Freedom’, ‘team Police for Freedom’ en alle andere mensen die met liefde voor vrijheid en democratie hebben meegewerkt aan het maken van dit lied en de videoclip! Met Potkaars doe ik tot augustus even andere dingen dan interviews (ik ga mijn boek over klokkenluiders afschrijven). Daarom staat deze website deze zomer even -met de Haagse Slag- in het teken van Liefde, Vrijheid en Democratie!

tekst en muziek - Rico Brouwer
uitvoering - Ukes for Freedom
studio - Dennis Spaanstra
video - Davey Buijs
MP3 en videoclip: Creative Commons BY-NC-4.0 (dat betekent dat je het mag downloaden, delen, afspelen, zelf spelen en gebruiken zolang je het niet gebruikt om er geld mee te verdienen).


Context:
Op 24 januari 2020 riep Jaap van Dissel een Outbreak Management Team bij elkaar. Het zou daarna de lakens gaan uitdelen in Nederland. ‘Jaap, met Mark en Hugo aan de hand, werd de baas in Nederland’.

Op 21 juni 2020 joegen ‘de stillen van politie’ zingende demonstranten uit elkaar, ze protesteerden op het Malieveld vóór vrijheid en tegen de lockdown. Potkaars deed verslag.

De leus van Rutte was: ‘samen tegen Corona’. Met de Haagse slag betekende dat een verbod op ongewenst gedrag. Mondkapjes dragen werd verplicht en ze zeiden het gewoon: ‘het is een gedragsexperiment’. Zingen was verboden. De Minister President zei ‘gewoon je bek houden’. Demonstraties waren ook ongewenst en je trof politiegeweld als je het toch deed. Op demonstraties zongen mensen ‘Liefde, Vrijheid, Geen Dictatuur’. Later veranderden sommigen dat naar ‘Liefde, Vrijheid, Democratie’. Dat werd het refrein van ‘Met de Haagse Slag’.

De Eerste en Tweede Kamer en de Burgemeesters legitimeerden het Haagse beleid van Jaap en Mark en Hugo ‘zonder Haagse slag of stoot’. Alles werd verboden. Rechtszaken werden gevoerd tegen die maatregelen. Meestal verloren maar een enkele keer gewonnen. Een rechter had in de nacht zijn vonnis geschreven en meteen uitspraak gedaan. Het kort geding tegen de Staat over de avondklok werd gewonnen. Grapperhaus wilde geen discussie en drukte zijn maatregel door. Binnen een paar uur na de uitspraak was er een beroep waarna de avondklok tóch zou blijven en binnen een week werd er een nieuwe wet aangenomen. Het was de laatste keer dat een dissidente rechter uit de pas liep.

Demonstraties worden dan grimmiger, met politiegeweld. Demonstranten zetten er geweldloos verzet tegenover: ‘het volk kwam in opstand en ging zitten op het veld’. Oud militairen organiseren zich en staan in linie tussen de demonstranten en de Mobiele Eenheid. Ze lijken te zeggen: ‘je slaat geen weerloze burgers. Als je wilt slaan, sla dan mij’.

Omdat demonstreren verboden was, zeiden ze ‘we gaan op persoonlijke titel koffie drinken’. Zo kon het gebeuren dat duizenden mensen gingen ‘koffie drinken’. Je zag omgekeerde vlaggen op demonstraties. Het is een teken van nood, en verzet.

Het werkte! De slag om Den Haag leidde tot getuigen verklaringen door politieagenten in de BPOC2020. Marcel de Ruiter stopte in Eindhoven een waterkanon door er een oude fiets onder te gooien, nadat hij zag hoe daarmee op een levensgevaarlijke manier een dame tegen een muur werd gespoten.

Het Plein, Den Haag - 21 juni 2021

Dennis Spaanstra bracht Police for Freedom naar Nederland en hield protestmarsen voor saamhorigheid in Baarn en Barneveld. ‘Mensen zongen en ze dansten deden alles wat niet mag’, gaat over dance for freedom. Er zijn dan steeds meer demonstraties, overal. Ik doe met Potkaars verslag ervan, zolang Den Haag er met de Haagse Slag geweld tegenover zet.

In Hellevoetsluis tref ik Wijnand en Dennis. Ze zingen er protestliedjes op hun Ukelele, ze noemen zichzelf Ukes for Freedom. Een week later heb ik zelf een Ukelele, we spelen op de Police for Freedom mars in Baarn.

Dan probeert Amsterdam het Museumplein af te sluiten. Ze zeggen ‘om opnieuw in te zaaien’. Maar het is te laat. De Haagse Slag is gewonnen, dacht ik. ‘Je kan dit niet meer stoppen, je weet niet wat je ziet’. Liefde, Vrijheid en Democratie.

De worldwide demonstration in Amsterdam op 15 mei zou mijn laatste voor zo’n verslag worden. De politie faciliteert nu, demonstratierecht is hersteld. Ik tref er Morry die vraagt of ik morgen de geluidsversterking kan doen op het Plein in Den Haag in protest tegen de testwet die een week later werd aangenomen. Frank Ruesink zei in mijn microfoon: ‘het houdt niet op, niet vanzelf’, terwijl politie demonstranten opnieuw belette om het Plein op te gaan.

Op 20 juni is het een jaar geleden dat de Haagse Slag begon. Voor de gelegenheid maakte ik dit liedje. De linkerfoto hieronder is van de demonstratie in Rotterdam waar we het voor het eerst speelden.

We speelden het 12 juni bij Police for Freedom in Apeldoorn waar we video opnamen maakten voor de videoclip (rechterfoto).

De buitenparlementaire Onderzoekscommissie was in Berlijn op 19 juni. Ik was mee en speelde het liedje er voor het Rijksdag gebouw.
Op 20 juni speelden de Ukes for Freedom het bij de herdenking op het Malieveld in Den Haag. Op 21 juni namen we op het Plein de videoclip op.

20210529 ukes op erasmusbrug breedbeeld.jpg
Naamloos-2.jpg



E5ZQAklWYAILZhy.jpg
photo_2021-06-04_17-45-33.jpg
photo_2021-06-04_17-47-40.jpg

Met de Haagse Slag

LIEFDE – VRIJHEID – DEMOCRATIE

1 Met de Haagse slag vermoedde Jaap een groot gevaar

1 Met de Haagse slag bracht hij zijn team snel bij elkaar

1 Met de Haagse slag met Mark en Hugo aan de hand

1 Werd hij met de Haagse slag de baas van Nederland

1 Jaap werd met de Haagse slag de baas in Nederland

2 De veldslag van Den Haag begon in juni van dat jaar

2 De stillen van Politie joegen de mensen uit elkaar

2 Zingen op het Malieveld was ongewenst gedrag

2 Samen tegen Corona, met de Haagse slag

2 Samen tegen Corona, met de Haagse slag

LIEFDE – VRIJHEID – DEMOCRATIE


3 Zonder Haagse slag of stoot ging Nederland op slot

3 Zonder Haagse slag of stoot op alles een verbod

3 Zonder slag of stoot en liep een rechter uit de pas

3 Werd met de Haagse slag gewoon de wet aangepast

3 Met de Haagse slag werd gewoon de wet aangepast


4 het volk kwam in opstand en ging zitten op het veld

4 In Gelid voor Vrijheid veteranen opgesteld

4 ze dronken samen koffie rond een omgekeerde vlag

4 met liefde voor vrijheid vochten zij de Haagse slag

4 met liefde voor vrijheid vochten zij de Haagse slag


5 Het kanon werd met liefde en een oude fiets geveld

5 De Politie voor de vrijheid liep door Baarn en Barneveld

5 Mensen zongen en ze dansten, alles wat niet mag

5 Samen tegen Corona, en de Haagse slag

5 Samen tegen Corona, en de Haagse slag

LIEFDE – VRIJHEID – DEMOCRATIE


6 Femke had de zaadjes op het Museumplein geplant

6 Met Jaap en Mark en Hugo tegen de rest van Nederland

6 Maar je kan dit niet meer stoppen, je weet niet wat je ziet

6 Liefde Vrijheid en Democratie

6 Liefde Vrijheid en Democratie

LIEFDE – VRIJHEID – DEMOCRATIE