verboden te communiceren over veiligheidsrisicos, op straffe van ontslag - Micha Kuiper

Een onderwijsassistent in Noord Holland meende in de coronacrisis dat er een levensbedreigende situatie was ontstaan voor leerlingen, toen in 2021 de vaccinatiecampagne zich ook naar jongeren uitbreidde: “ondanks neutraal schoolbeleid, waren de meeste docenten voorstander van vaccinatie en velen van hen adviseerden de leerlingen zich in te enten en oefenden druk uit op leerlingen die dat niet deden”.

Hij werd gesommeerd op te houden met het bestuur daarop te attenderen en werd geschorst nadat hij desondanks besloot collega docenten te informeren via een pamflet in de lerarenkamer.

De schorsing leidde tot ontslag, dat op 16 juni 2023 werd aangevochten in hoger beroep. Potkaars was er bij en filmde de zitting. In deze reportage zie je eerst een korte terugblik met Micha Kuiper, opgenomen direct na de zitting, gevolgd door de registratie van de zitting.

Een interview over wat voorafging aan deze zitting namen we een dag eerder op in de tuin achter de Potkaars studio.

De vrijheid van meningsuiting is een groot recht, Het is niet alleen het recht je mening te uiten, maar ook dat van anderen van jouw vrije meningsuiting kennis te nemen (artikel 11 handvest, artikel 10 EVRM). Het kan soms ingeperkt worden in het belang van de werkgever. In het geval van deze onderwijsassistent betrok de werkgever in haar onderbouwing voor ontslag een t-shirt dat Kuiper graag draagt met de opdruk 'did you know a third tower fell', en de brief die Kuiper deelde met zijn collega's. Kuiper bleef aandringen tot informatievoorziening aan de leerlingen omdat hij een gevaarlijke situatie zag voor de leerlingen, in de wetenschap dat het hem zijn baan kon kosten. Kuiper na afloop: "mijn verdriet is, dat we geen één keer hebben uitgelegd, dat de kern zo simpel is".

Op 8 september stelde de rechter Kuiper in het ongelijk en veroordeelde hem in de proceskosten.