De oorlog in Oekraïne - Steen papier Schaar

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Het is tussen Oekraïne en Rusland al langer oorlog en ook de EU en NAVO spelen in dat conflict een rol. Als we zo door gaan als we nu doen, .. komt er dan meer oorlog? Moeten we eigenlijk niet juist ambassades openen in plaats van ze sluiten, als spanningen oplopen?

Dit liedje gaat in het klein over een scheiding waar kinderen inzet worden en in het groot over een schietoorlog waarin ze niet meer thuis komen. Het heet ‘Steen Papier Schaar’, naar een spelletje waarin iedereen kan winnen en verliezen. De uitkomst is onvoorspelbaar want alles kan sterker zijn dan het andere.

Ik schreef het liedje in 2017 toen Catalonië zich wilde afscheiden van Spanje, wat daar tot conflict leidde. Nu gebeurt iets vergelijkbaars met Donetsk en Luhansk.

Ron Baggerman (http://ronsrockschool.nl http://ronbaggerman.com ) speelt op de chapman stick tapguitar en Nippy Noya speelt percussie. Nu klinkt het zoals ik het in 2017 verzon. De gitaar doet een variatie van 'Bookends'; Paul Simon had het misschien wel over hetzelfde.


In 2016 was er in Nederland een referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Ik maakte toen een kort historisch overzicht van wat gebeurde met Oekraïne voorafgaand aan dat referendum. Op 22 februari, daags voor Rusland Oekraine binneviel, interviewde ik Alfred de Zayas over de achtergronden van dit conflict. Je kunt het hier terugzien