Kort Geding Klokkenluider Bescherming - Laurens Buijs, Universiteit van Amsterdam

Op 22 mei 2023 vroeg Laurens Buijs de kort geding rechter in Amsterdam om de Universiteit van Amsterdam: “de in de interne klokkenluidersregeling van de UvA genoemde rechtsbescherming te bieden en de benadelingshandelingen (gebiedsverbod, op nonactiefstelling, mediaverbod, contactverbod) te staken en ongedaan te maken door Buijs weer toe te laten tot zijn werkomgeving en hem in staat te stellen de bedongen (promotie)werkzaamheden te verrichten en de UvA te veroordelen zorg te dragen voor een passende rehabilitatie van Buijs waarbij de UvA alsnog zorgdraagt voor een veilige meldomgeving waarbinnen Buijs weer kan functioneren en participeren.” (dagvaarding)

update; Buijs verloor de zaak. Uitspraak rechter: https://linkeddata.overheid.nl/front/portal/document-viewer?ext-id=ECLI:NL:RBAMS:2023:3388
Klokkenluider bescherming ikomt zo in de praktijk met voorwaarden die niet in de wet staan..

Potkaars was er bij en filmde de zitting. De zitting is integraal opgenomen, echter ik kreeg géén toestemming de niet-formele deelnemers namens de UvA in beeld of geluid op te nemen. Dat betekent dat het slotwoord van de UvA niet in deze reportage te zien is. Uitspraak op 5 juni.

van de zitting werd (in het Engels) geschreven verslag gedaan via Twitter https://twitter.com/PinchofSoot/status/1660563566347403269

deze reportage op Odysee | op Bitchute | op Buzzsprout



overgenomen van https://twitter.com/laurensbuijs/status/1660642314291740672

Ik vond het een heftige zitting. Mijn advocaten waren uitstekend en hebben m.i. het punt goed kunnen maken 1) dat ik flink benadeeld ben, 2) dat dat komt door mijn positie als klokkenluider en 3) dat bewijslast volgens nationaal en Europees recht bij de UvA ligt om aan te tonen dat ik wél beschermd zou zijn.

UvA kwam in verweer niet veel verder dan harde aanvallen op mij als persoon en met name al mijn misstappen overdreven en vervormd in de etalage zetten. De UvA ging er met gestrekt been in en zette mij neer als dader ipv slachtoffer. Ik vind het klassieke victim blaming, wat ze al maanden doen.

Waarmee ik niet wil zeggen dat ik geen misstappen heb gemaakt, want dat is wel degelijk het geval. En ik denk dat ieder ander fouten had gemaakt in de zeer benarde positie waarin de UvA mij bracht. Ik heb voor die fouten eerder en ook tijdens de zitting weer spijt betuigd en verantwoordelijkheid genomen. Zelfreflectie toonde de UvA ook tijdens deze zitting weer niet, geen spoortje.

De UvA stond uitgebreid stil bij boze appjes van mij aan de decaan waarin ik uit mijn slof schoot, en bij het feit dat ik datzelfde weekend mijn directeur 10x achter elkaar heb proberen te bellen.

Zo werd het beeld neergezet van mij als stalkend, bedreigend en intimiderend persoon die zichzelf gecanceld heeft. Dat ik uit blinde paniek, wanhoop en radeloosheid appte omdat ik mij ernstig bedreigd voelde, ik niet goed meer kon slapen of het huis uit durfde, en de UvA al dagen niet inging op mijn verzoek op bescherming, werd er even niet bij vermeld.

De berichtgeving over de zaak in het AD vind ik niet sterk en niet prettig. Geen aandacht voor het enorme machtsverschil en voor de zeer precaire positie waarin ik gebracht ben als klokkenluider. Ook weer allerlei interpretaties over mijn emoties tijdens de zitting, en over mijn positie in het politieke landschap die niet kloppen.

Ik word soms zo moe van die MSM, ik laat het lekker even aan me voorbij gaan. Krijg er soms een vies gevoel bij, al die mensen die over je schrijven en oordelen zonder dat ze hun best doen jouw perspectief te begrijpen en mee te nemen.

Gelukkig is de zaak gefilmd en kan men straks zelf oordelen. Komt zo snel mogelijk online.

De uitspraak volgt schriftelijk op 5 juni. Ik wil mijn juridisch team van Maes Law heel hartelijk danken, niet alleen voor hun uitstekende werk als advocaten maar ook voor hun natuurlijke affiniteit met de moeilijke positie van de klokkenluider. Advocaten met deskundigheid én een hart, wat wil je nog meer? Ook de supporters op de publieke tribune wil ik heel hartelijk danken, wat een steun, dat doet mij goed!