EU copyright law - new and .. what's new?

On the day of the vote about the new European Copyright Directive I talked to Mattias Bjärnemalm (team MEP Julia Reda and EU candidate 2019 for Pirate Party Sweden) from Strassbough: ‘EU pushes agressively IPR into trade agreements, and we will agressively push the rest of the world to conform to these new rules and member states to put this into law.

The day after the vote I interviewed Dutch journalist, privacy and ICT specialist Brenno de Winter in this (Dutch spoken English subtitled) interview for café Weltschmerz about the consequences of the vote.


Op de dag van de stemming over de nieuwe Europese Copyright richtlijn sprak ik met Mattias Bjärnemalm (team MEP Julia Reda en EU kandidaat 2019 voor Piratenpartij Zweden) en vroeg hem zijn eerste reactie vanuit Straatsburg. Hij zegt; het scheelde maar drie stemmers (5 stemmen) of dat artikel 13 had wellicht buiten de directive kunnen blijven. Maar het parlement besloot over de hele directive te stemmen en nam het aan. Over zijn beeld van de uitwerking nu de directive is aangenomen: ‘EU pushes agressively IPR into trade agreements, and we will agressively push the rest of the world to conform to these new rules and member states to put this into law.


In café Weltschmerz sprak ik met Brenno de Winter: ‘De copyright-sloopkogel aangenomen in het Europarlement. Rico Brouwer en Brenno de Winter’ (bron: café Weltschmerz)

copyright-icon-uploadmonitoring2.jpg

Op 26 maart 2019 werd de nieuwe copyright directieve -onder applaus- aangenomen in het Europees Parlement. Maar volgens de rapporteur van de Verenigde Naties (david Kaye vrijheid van meningsuiting – tweakers) is het een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Nu we weten hoe die wettekst luidt, kijken Rico Brouwer en Brenno de Winter vooruit naar de gevolgen voor platformen zoals YouTube en wat er over blijft van de mogelijkheden voor nieuwe spelers op de markt en voor journalisten en artiesten.

Niet eerder werd er op zo'n grote schaal geprotesteerd tegen een nieuwe richtlijn die desondanks met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen werd aangenomen. Brenno: 'er zitten hele gevaarlijke kanten aan. Wat je met deze infrastructuur kunt doen? Dat is best link; je kunt als overheid zeggen; dit is onwelgevallige content, dit willen we als overheid niet, die tools gaan we dus nu wel gewoon maken'.

In het gesprek wordt gerefereerd aan de artiestenbond en aan een relatie in stemming met de NordStream II waarin de stem van Duitsland voor deze directive zou zijn uitgeruild met Frankrijk voor steun aan de gaspijpleiding met Rusland (bron: FAZ)