Sleepwet 2.0 - met een rookgordijn op het verkeerde been gezet; Rico Brouwer en Vincent Böhre

Op 28 januari 2019 is de Europese Dag van de Privacy. Die dag worden door Stichting Privacy First de jaarlijkse Nederlandse Privacy Awards uitgereikt.

“De Privacy Award is de belangrijkste prijs in Nederland voor organisaties en bedrijven die op een positieve manier met privacy willen omgaan. Privacy als kans in plaats van obstakel. Dit jaar zal de jury extra nadruk leggen op het feit dat privacy meer moet zijn dan informed-consent en de controle geven aan de burger. Veel meer zelfs”, aldus Bart van der Sloot, voorzitter van de onafhankelijke jury.

Op 21 maart 2018 stemden we tégen de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. Die daarna toch werd ingevoerd.

Hoe liep het af met de rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden, aangespannen door stichting Privacy First en andere organisaties? Welke rechtszaken zijn in voorbereiding?

Rico Brouwer ging in café Weltschmerz in gesprek met Vincent Böhre, jurist en directeur van stichting Privacy First. Ze kijken naar de cosmetische wijzigingen in de wet en de consequentie daarvan voor het vertrouwen in de politiek: ‘..Met een rookgordijn van moeilijke woorden en aanpassingen probeert u de Nederlandse bevolking op het verkeerde been te zetten. Het lijkt net alsof er iets is veranderd, terwijl dit niet het geval is.’ (citaat uit de Internetconsultatie WIV2017).

Vincent Böhre vertelt in dit gesprek over zijn overleg met de veiligheidsdiensten dat volgde nadat in 2015 reeds juridische stappen werden aangekondigd en hij vertelt over de gedachte achter de Privacy Awards.

verder lezen:
petitie verbeter de Wiv: https://petities.nl/petitions/de-wiv2017-is-niet-goed-genoeg-maak-een-betere-wet
Aankoop ARGO II https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-bestelt-een-nog-verboden-spionagesysteem~bb104a70/