Protest: Don’t send Afghans back

Op 10 november 2017 publiceerden wij het artikel ‘een nieuwe vorm van mensenhandel’. Op zaterdag 6 oktober loopt de Piratenpartij Utrecht mee met de demonstratie ‘don’t send Afghans back’. We verzamelen op het Domplein om 3 uur.

update:
tijdens de demonstratie zijn opnamen gemaakt, je kan ze terughoren in de podcast: soundcloud en youtube

Al ruim een jaar maken groepen als Stand Up For Afghans zich hard voor het lot van Afghaanse vluchtelingen die door de Europese Unie worden teruggestuurd naar onveilig gebied. Helaas zonder resultaat. De gevestigde politiek doet niks met het advies van Amnesty International en met het geluid van actiegroepen in de samenleving. Ondertussen wordt de situatie er niet beter op. De Volkskrant spreekt zelfs van een aanslagengolf. Waarom dit een Piratenpunt is en wat het te maken heeft met Utrecht lees je hieronder.

Het terugsturen van Afghaanse vluchtelingen kunnen we scharen onder drie pijlers van het Piratenwiel: humanisme, transparantie en kwaliteit van wetgeving. Humanisme betekent dat ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt, iedereen dezelfde rechten heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het recht op veiligheid, waar de Afghaanse vluchtelingen net zo goed als ieder ander recht op hebben.

De manier waarop de deal met de Afghaanse overheid is gemaakt, is schandalig geweest en niet transparant. Dit weten we doordat er geheime documenten zijn gelekt. De Piratenpartij maakt zich hard voor transparantie, ook binnen de Europese Unie. Transparantie zal er voor zorgen dat zulk soort schimmige deals moeilijker te maken zijn. Want wanneer iedereen in de vuile was van de EU mag kijken, zullen ze wel drie keer nadenken voordat ze zoiets belachelijks doen.

De derde pijler houdt in dat wetten noodzakelijk, effectief en proportioneel moeten zijn. Alle drie de punten ontbreken in de Afghanistan-deal. Vooral op de vraag waarom het noodzakelijk is om Afghaanse vluchtelingen terug te sturen, komt vanuit de Europese Unie geen antwoord.

Wat moet Utrecht hiermee?
Het terugsturen van Afghaanse vluchtelingen is een punt waar de landelijke politiek over beslist, maar gemeentes kunnen hier wel druk op uitoefenen. Zo heeft de gemeenteraad van Maastricht twee moties aangenomen omtrent dit onderwerp. De eerste is een verzoek aan de burgemeester om staatssecretaris Harbers van Vreemdelingenzaken te vragen per direct de uitzetting van Afghaanse vluchtelingen stop te zetten. De tweede motie is een verzoek om de uitzetting van de familie Rezaie stop te zetten.

Wanneer alle gemeenten gezamenlijk aan de landelijke politiek laten weten dat het huidige beleid niet door de beugel kan, zal Den Haag stappen moeten gaan zetten. De Piratenpartij Utrecht zal zich in de gemeenteraad in gaan zetten om een soortgelijke motie aan te nemen. Maar aangezien er nu vluchtelingen worden teruggestuurd naar onveilig gebied, willen wij de huidige raad op het hart drukken deze motie zo snel mogelijk aan te nemen.

De straten op!
Op zaterdag 6 oktober gaan we weer de straten op. Ook in Utrecht is er een protest en de Piratenpartij Utrecht loopt mee! Jullie ook? We laten de Nederlandse overheid en de Europese Unie zien dat wij het niet langer pikken!


Muziek (gebruikt met toestemming):

Stranguria, Album: Waangenaam, Nummer: Nederland