CYBERCYBERCYBER!!1! twee gesprekken met Brenno de Winter in café Weltschmerz over ICT


1: Hackers hebben de cyberonderzoeksraad opgericht

(scroll down voor 2: Over digitale spionage; updates infecteren je computer)

Tongue-in-cheek voorzitter Brenno de Winter geeft, in uniform, aan Rico Brouwer tekst uit uitleg bij het eerste officiële rapport: 'De schade van e-mail' en ze kijken vooruit naar het volgende onderzoek over een datalek, waaraan in Hackerspace hoorzittingen vervolg zal worden gegeven.

bron: http://cyberonderzoeksraad.nl/tag/cyberonderzoeksraad/ "De Cyberonderzoeksraad heeft een groot onderzoek uitgevoerd naar de gevoeligheid van e-mail. Meer dan 70 domeinnamen die op andere domeinen lijken, werden geregistreerd. Vervolgens werd gewacht op binnenkomende berichten. Er bleken ruim 15.000 e-mails binnen te komen. Na het filteren van spam en virussen bleven er zo’n 3.100 relevante berichten over. Tussen deze berichten zaten gevoelige zaken als processen-verbaal, aangiftes, medische dossiers, rekeningen, kopieën van bankafschriften, kopieën van identiteitspapieren, bestellingen (zelfs voor spionageapparatuur), vorderingen, departementaal vertrouwelijke stukken en meer. Het versturen van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger blijkt uit de cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens met 64% van alle datalekken het grootste probleem. Ons onderzoek bevestigt dit beeld: tikfouten worden veel gemaakt en gevoelige data landt eenvoudig in de verkeerde handen."


2: Over digitale spionage; updates infecteren je computer

Je kent dat wel: je nieuwe apparaatje wordt automatisch bijgewerkt met updates. Maar wat als je op die manier automatisch ook geavanceerde backdoors mee geïnstalleerd krijgt? Brenno de Winter legt uit hoe dit is gebeurd bij de Taiwanese telefoon en computerbouwer ASUS. Vanuit China bleek het update systeem van ASUS gehackt en vanuit Rusland (door beveiligingsbedrijf Kaspersky) is dat uitgevonden. Maar Nederland deed nu juist geen zaken meer met Kaspersky, omdat het uit Rusland komt! Brenno en Rico bespreken hoe het patchmechanisme voor een aanval als deze kon worden gehackt en hoe we ons daar tegen, als Nederland, het beste kunnen wapenen.
Verder lezen kan bijvoorbeeld hier: https://motherboard.vice.com/en_us/article/pan9wn/hackers-hijacked-asus-software-updates-to-install-backdoors-on-thousands-of-computers