The fight for press freedom, journalist and Internet Privacy Activist Barrett Brown (English)

blader naar beneden voor Nederlands (gesprek is in Engels)

Do you fight for press freedom? Do you believe the corrupt need to answer for their crimes?

Barrett Brown is a USA based journalist turned activist who ended up in jail for doing just that. In the interview he talks about how having had ‘the system’ thrown at him and doing time turned into a strength. Barrett: ‘..that’s my hobby, it’s what I like to do. I dont like to watch sports, I don’t like to watch television, I like to cause trouble. It’s just who I am .. but in the American English idiom that often has a positive connotation ..when something is that bad, and as long as you do it responsibly .. then yeah, burn it down, shake it up’. Barrett talkes about Anonymous. About how the Department of Justice works a campaign against whistleblowers and about Aaron Swartz.

About how free press might be salvaged.


Links to some of the topics mentioned:



Nederlands

Vecht jij voor persvrijheid? Vind je dat corruptie ter verantwoording geroepen moet worden?

Barret Brown is een Amerikaanse journalist die activist werd en daardoor in de gevangenis belandde. In het interview vertelt hij hoe zijn gevecht tegen ‘het systeem’ en vier jaar in de cel hem sterker hebben gemaakt. Barret: '.. dat is mijn hobby, dat is wat ik graag doe. Ik hou niet van sport kijken en televisie kijken, ik vind het leuk om problemen te veroorzaken. Het is gewoon wie ik ben .. maar in het Amerikaans-Engels idioom dat vaak een positieve connotatie heeft .. als iets zo slecht is, en als je het op verantwoorde wijze doet .. dan ja, verbrand het, schud het op'. Barret heeft het over Anonymous. Over hoe het ministerie van Justitie haar campagne voert tegen klokkenluiders en over Aaron Swartz.

Over hoe persvrijheid kan worden gered.