De impact van hackmisdrijven; Rico Brouwer van Mischa van Geelen

Het CBS publiceerde in september 2018 dat 2300 aangiften over hackmisdrijven werden gedaan, waarvan er nog geen 5% werd opgelost.

Mischa van Geelen is ethisch hacker en internet beveiligingsexpert. Hij spoort lekken in software systemen en waarschuwt organisaties als Google, Microsoft en Apple, hierover. In 2011 klopte de destijds 13-jarige Mischa van Geelen aan bij de ABN AMRO om beveiligingslekken te melden in de banksystemen. Door de introductie van Responsible Disclosure kreeg Mischa enkele jaren later de mogelijkheid om zijn kennis in te zetten om overheden, organisaties en bedrijven te helpen hun ICT-veiligheid op orde te krijgen. Inmiddels staat de teller dan ook al op meer dan 250 meldingen. Wanneer een bedrijf een hackprobleem heeft wordt dat door Van Geelen niet alleen opgelost, maar ook de daders worden achterhaald.

Gevolgschade moet snel beperkt worden en forensisch bewijs veiliggesteld. Daarna moet er een gedegen forensisch onderzoek worden uitgevoerd. Wat is precies gebeurd? Hoe heeft het kunnen gebeuren? En, belangrijker nog: hoe had het voorkomen kunnen worden?

“Onze expertise richt zich met name op het ondersteunen van de Nederlandse digitale vitale infrastructuur.”(https://www.nfir.nl/ )