Chris Aalberts over lokale politiek in Den Helder en de rest van Nederland (Nederlands)

Saskia Söller en Rico Brouwer gaan in deze potkaars-podcast in gesprek met Chris Aalberts over de lokale politiek van Den Helder naar aanleiding van zijn nieuwe boek: ‘Palermo aan het Marsdiep: analyses van falend lokaal bestuur‘ dat op 15 november 2018 verschijnt.

Wanneer je het boekje (en de auteur) ziet als een rant, doe je ze beide tekort. Chris legt in een heldere analyse de vinger op waar landelijk- maar vooral ook lokaal- bestuur en bestuurders tekort schieten.

Gemeentelijk bestuur, zo stelt Aalberts, is voor de meeste mensen een soort black-box en dat komt door de manier waarop de landelijke overheid het heeft georganiseerd. In Den Helder is het wellicht meer zichtbaar dan elders, maar waar het aan schort in Den Helder is niet uniek. Logisch, dat mensen zich niet zo betrokken voelen.

Het is meer dan een systeemfout. Het zijn ook lokale partijen die zich nauwelijks op inhoud van elkaar onderscheiden. Je ziet het in Den Helder aan lokale partijen die zich afsplitsen, maar ook aan politici die ‘overlopen’. Aalberts wijst in het gesprek fijntjes op de lijsttrekker van de Piratenpartij van Amsterdam die na verloren verkiezingen naar BIJ1 vertrok. Liggen partijen zo dicht bij elkaar dan, of zijn idealen zo makkelijk uitwisselbaar?

Saskia en Rico dagen Chris uit: ‘hoe dan wel?’ Chris heeft niet zo veel op met burgerparticipatie, maar wat vindt hij bijvoorbeeld van de manier waarop de Piratenpartij in Utrecht dat doet?

‘Den Helder kreeg de afgelopen jaren de reputatie van probleem ­gemeente waar alles mis lijkt te gaan. Bestuur en gemeenteraad vallen hier meer op door onderling gekrakeel dan door daadkrachtig optreden. Met als resultaat: mislukte projecten, hoogoplopende ruzies, afsplitsingen, afgezette bestuurders en ontevreden burgers.

Chris Aalberts dook diep in de krochten van de Helderse politiek, sprak met bestuurders, bezocht raadsvergaderingen, ontleedde partijprogramma’s en woonde verkiezingsdebatten bij. In dit boek geeft hij een scherpe analyse van de pijnpunten en inventariseert hij de structurele oorzaken van de problemen. Veel ontwikkelingen in Den Helder zijn representatief voor hoe het ook elders misgaat.’ (bron: chrisaalberts.nl)


Muziek (gebruikt met toestemming):

Stranguria, Album: Waangenaam, Nummer: Nederland