Rebellie in Spanje of politieke gevangenen in de Europese Unie?

subtitles on YouTube in English, Catalan and Spanish

Op 1 oktober 2017 trad de Spaanse regering met geweld op tegen vreedzame Catalanen die wilden stemmen voor het referendum over onafhankelijkheid. Sindsdien verblijven gekozen Catalaanse volksvertegenwoordigers in ballingschap of zitten zonder proces al 15 maanden in de cel. Hen hangt 25 jaar opsluiting boven het hoofd voor rebellie. Nu is het januari 2019 en staan politieke processen op het punt te beginnen. Rebellie is een geweldsdelict. Hoe kan het dat vreedzame Catalanen hiervoor worden aangeklaagd? Laura Prat Bertrams, oprichter van https://www.spanje.cat/, legt in gesprek met Rico Brouwer uit welke constructie de Spaanse aanklager heeft bedacht. Daarnaast gaat ze in op de houding van de Europese Unie, de Nederlandse Tweede kamer en de media, die de kwestie afdoen als een interne Spaanse aangelegenheid. Alsof politieke gevangenen binnen de Europese Unie ons niet allemaal aangaan. Daarom is Laura een petitie gestart, en die vind je hier: https://catalaansegevangenen.petities.nl/

artikel in ‘De Groene’