Janneke Monshouwer over wat de NOS niet uitzond: 'Ander Nieuws' (Nederlands)

In 1956 werd het eerste televisie journaal van Nederland uitgezonden en in 1965 ging Janneke Monshouwer er werken. Dat was een tijd van pionieren: de eerste televisie reclame zou pas twee jaar later komen, net als kleurentelevisie. Janneke vertelt hoe het nieuws toen werd gemaakt en hoe ze het zag veranderen. Ze zou 28 jaar lang bij de Nederlandse televisie blijven werken maar werd uiteindelijk ziek van geheime, stiekeme dingen die ze zag en onwaarheden om zaken te verbergen. Ze zegt daarover: ‘dat is voor mij het allerergste. Natuurlijk krijg ik ook stress van nare dingen die in de wereld gebeuren, maar onwaarheid is het ergste. Als ik uitzoek wat er echt aan de hand is, hoe erg ook, dat is genezend’.

Janneke ging op onderzoek uit op al die dossiers die waren langsgekomen. Ze wilde het naadje van de kous weten en wat ze vond schreef ze op. Dat zou in 2014 haar boek worden: ‘ander nieuws - wat het journaal niet uitzond’.

In het najaar van 2018 ontmoette ik Janneke bij een lezing die ze gaf over haar nieuwe boek ‘Trump, Grondwet en Wereld’. We kwamen er in gesprek. Ik ontmoette een vriendelijke en erg geïnformeerde vrouw die met een obsessieve nieuwsgierigheid het naadje van de kous uitzoekt van wat er speelt in de wereld. Pas na het gesprek dat we hier in de potkaars maakten werd me duidelijk dat het voor haar meer is dan nieuwsgierigheid dat haar drijft. Janneke is een onderzoeksjournalist, zoals er misschien maar weinig van zijn.

We hadden op 30 januari 2019 on half vier ‘s middags bij mij thuis/in de studio afgesproken. Ons plan was om twee gesprekken te maken; eentje over Ander Nieuws en eentje over Trump en daarna zou ze blijven voor het eten.

Janneke kwam binnen met een koffer vol met boeken en ze had als kadootje twee kaarsen meegenomen; een voor ieder gesprek. We zouden veel langer spreken dan ik van te voren had bedacht. Over het nieuws, de NOS, de Ikon. Maar ook ontwikkelingshulp, Monsanto, de Golfoorlog, 911, CNN, de Catalaanse kwestie en Rusland kwamen langs. En hoe we nu wéér, net als vroeger, een prins Bernard hebben met een vinger in de pap van onze media.

Janneke haalt Hillary Clinton aan, hoe ze lachte over dat Gadaffi (in Libie) was doodgemaakt ‘we came, we saw, he died’ het is die uitspraak van Clinton die de videoclip van potkaars opent, over nepnieuws (en het omgekeerde daarvan: ‘Echte Sprookjes’).

Het gesprek over ‘Trump, Grondwet en Wereld’ namen we pas na het eten op en werd net zo uitgebreid. Het komt later online.

https://andernieuws.eu/

liedje over ‘Ander Nieuws’


 

Liedje:
Wanneer je met meer passie je werk doet, dan waar plek voor is bij je werkgever dan kan je genoegen nemen of je doet wat Janneke deed; je volgt je hart. Dit liedje ging toen ik het maakte over hoe in het groot dialoog een oorlog kan voorkomen [zoals tussen Spanje en Catalonië] en het gaat over hoe in het klein gebrek aan dialoog, een scheiding veroorzaken kan.

Janneke doet haar werk zelfstandig, ik ben er trots op haar tot mijn vrienden te rekenen.


Muziek (gebruikt met toestemming):

Stranguria, Album: Waangenaam, Nummer: Nederland