20190219 dag4 week2 strafproces Madrid

R32E2Elz.jpeg

Afgelopen dagen was de rechtszaal leeg: zittingsdagen zijn op dinsdag, woensdag en donderdag.

In de eerste week zijn de voorlopige aanklachten door de officieren van justitie voorgelezen, heeft de verdediging procedurele onregelmatigheden aan de orde gesteld en zijn aanklagers en de verdediging aan het woord geweest. Hier zijn een aantal fragmenten van Oriol Junqueras met Engelse ondertitels.

Hier is een Nederlandstalig verslag van de eerste zitttingsweek (bron: Barcelonaschrijfsels.com)

In het Engels wordt hier uitgelegd wat in de Tweede week van het proces wordt verwacht. (bron catalannews)
”De getuigenis van vervolgde leiders gaat door na het kruisverhoor van voormalig vicepresident Junqueras en voormalig minister Forn”.
Als eerste is de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder, Jordi Turull, om 10 uur aan het woord met zijn getuigenis. Hij zal reageren op zijn advocaat, de officier van justitie en de advocaat-generaal-maar zoals bij de vorige ministers vorige week-hij weigert vragen te nemen van de privé-aanklager, de extreemrechtse Vox-partij” (bron: catalannews.com).

. De Catalaanse Presidenten Torra en Puigdemont werd niet toegestaan gezamenlijk het Europees Parlement toe te spreken, met als reden beveiliging. Ze hebben hun toespraak gisteren 18 februari zelf georganseerd en gegeven, die kan je hier terugzien (Engels gesproken)


In Barcelona was afgelopen zaterdag een demonstratie van meer dan 200.000 mensen tegen dit proces (lees hier meer). Op het doek vooraan stond ‘zelfbeschikking is geen misdrijf

 
DzjDCA1XcAMKRJc.jpg:large.jpeg
 

Rico BrouwerComment