20190214 dag3 week1 strafproces Madrid

Op de derde zittingsdag kwamen aangeklaagden aan het woord, Één van de aangeklaagden: Oriol Junqueras (tot oktober 2017 Vice President van Catalonie) wilde alleen vragen van zijn advocaat beantwoorden en weigerde de vragen van de Spaanse Openbaar aanklager, de Landsadvocaat en de volksaanklager, de fascistische politieke partij VOX, te beantwoorden. [Spain in English: Oriol Junqueras @junqueras taking the stand in #CatalanTrial, refused to answer prosecutors' questions in court: ‘I am being persecuted for my ideas and not for my actions ... I will not answer questions from the accusers.’ #SpainInEnglish ]

Hij gaf zijn antwoorden erg didactisch, zoals hij gewend is in zijn lessen op de universiteit: 'Wat is uw beroep?' 'Momenteel ben ik politiek gevangene.' Over het protest voor de deur van EZ: 'Het was helemaal niet gewelddadig. De mensen zongen liedjes, zoals El Virolei (de psalm van Montserrat). Misschien dat u deze kent?' (Natuurlijk kent de Spaanse Openbaar aanklager geen Catalaanse liedjes. En helemaal geen religieuze. ;) Toen de voorzitter van de rechtbank een pauze inlastte: 'Jammer, want na anderhalf jaar gedwongen zwijgen ben ik nu eindelijk goed op dreef'. (bron)

de volgende zittingsdag is dinsdag 19 februari


vertaald uit bron: https://www.elnacional.cat/en/news/catalan-independence-trial-junqueras-defence-testimony_355158_102.html

Op de derde dag van datgene wat voor een rechtzaak moet doorgaan in Spanje, getuigde Oriol Junqueras als eerste verdachte. De voormalig vice president van Catalonie waartegen de zwaarste straffen zijn geeist. Hij is er van overtuigd dat hij vervolgd wordt voor zijn denken en niet voor feiten. Derhalve weigerde hij vragen van de in zijn ogen politieke aanklagers te beantwoorden. Voor antwoorden op vragen van zijn advocaat nam hij uitgebreid de tijd, opgelucht dat hij eindelijk eens kan spreken na bijna anderhalf jaar gemuilkorfd te zijn geweest in arbitrair voorarrest. Hij sprak in het Spaans, enerzijds omdat hij vertaling vanuit het Catalaans onpraktisch vindt, anderzijds omdat hij wil dat het Spaanse publiek hem direct kan verstaan.

Junqueras liet er geen gras over groeien dat hij niet van zins is zijn overtuiging op te geven omdat de rechtbank dat van hem eist. Hij acht zichzelf een politieke gevangene.

Hij gaf een stevig betoog over het recht op zelfbeschikking en noemde daarbij landen die hun burgers wel toestaan dat recht te gebruiken: Zweden, Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Canada. Voordat we aanhangers van onafhankelijkheid zijn, zijn we democraten. En voorafgaand daaraan zijn we mensen met een goed hart. Niets wat wij hebben gedaan is een misdaad. Een referendum houden is geen misdaad. Het is een geforceerde beschuldiging. De legitimiteit van het handelen van de verdachten was de kern van zijn betoog. Een ding is duidelijk, het conflict is niet opgelost door mensen in het gevang te smijten.

Parlementair debat is beschermd door onschendbaarheid. De hele geschiedenis van Europa is doorspekt met precedenten daarvan. Toen de onafhankelijkheidsbeweging nog klein was werd het niet als een gevaar gezien. Maar zodra het een parlementaire meerdereid begon te krijgen, moest het ten koste van alles worden bestreden. Dat terwijl men slechts het verkiezingsprogramma uitvoerde na democratisch gekozen te zijn.

Demonstraties zijn altijd zonder het kleinste incident verlopen. Geweld is altijd afgekeurd en zeker niet gesteund of opgezocht. Voor de aanklacht van rebellie is geweld echter een vereiste. Die aanklacht kan tot 25 gevangenisstraf leiden.

Misbruik van publieke middelen kan ook niet gebeurd zijn. Er staat niets op de begroting voor het referendum. En de publieke ruimtes die tijdens het referendum zijn gebruikt, zijn niet te huur en derhalve is het onmogelijk daar een waarde aan toe te kennen.

De hele wereld heeft kunnen zien hoe bij het referendum de politie insloeg op mensen die niets deden. Daarbij zijn ongeoorloofde middelen gebruikt zoals rubber kogels. Er is geweld gebruikt dat tegen het legale mandaat in ging. Het geweld was onnodig.

Een van de hoofdbewijzen van de aanklager is een power point document dat ze ergens bij een inval hebben opgeduikeld, genaamd "Enfocats". Daarin zou een strategie uiteengezet zijn. Daarvan zegt Junqueras dat hij het document kent sinds 2 november 2017, toen hij in voorarrest werd gezet. Hij noemt het een bizar document waarvan hij betwijfelt of het door iemand is gezien alvorens het aan deze zaak is tegevoegd.

Junqueras sluit af met enkele statements.

  • - Ik houd van Spanje, zijn mensen en zijn cultuur.

  • - Voor Catalonie is de stembus de oplossing.

  • - Stemmen is geen misdaad, maar het met geweld tegengaan wel.

  • - Alle democraten moeten zich aangesproken voelen om een politieke oplossing voor te staan, gebaseerd op democratische principes, compromisloos respect voor sociale harmonie, fundamentele rechten en mensenrechten.

Het geheel heeft een uur en drie kwartier geduurd.


Getuigenis van voormalig minister van binnenlandse zaken Joaquim Forn. Vrij vertaald uit: 

bron: http://www.catalannews.com/catalan-trial/item/former-interior-minister-i-defended-referendum-as-politician-but-told-police-to-follow-court-orders

Tevens getuigde voormalig minister van binnenlandse zaken Joaquim Forn op de derde dag van datgene wat voor een proces doorgaat in Spanje. Hij zit inmiddels ook al ruim een jaar in arbitrair voorarrest en was destijds belast met overleg met de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra. Daarvan zegt hij dat hij als politicus het referendum altijd heeft verdedigd, maar de Mossos instrueerde om de aanwijzingen van de rechtbank op te volgen. Niets wat de Mossos tijdens het referendum heeft gedaan is tegen de Spaanse grondwet geweest. De Spaanse politie heeft slechts 106 stembureaus gesloten, tegenover 297 door de Catalaanse politie.

Anders dan Junqueras beantwoordde Forn wel vragen van de aanklagers, behalve die van de extreem rechtse politieke partij VOX. Over de onafhankelijkheidsverklaring van 27 october 2017 zegt hij dat het tot de laatste minuut is uitgesteld. Uiteindelijk heeft het parlement er over gestemd en was er een meerderheid voor. Echter de verklaring is niet geeffectueerd, want het is nooit in de staatscourant gepubliceerd geworden.

update [in het Engels] van Catalannews.com


Bailey Lamom publiceerde eerder deze week een uitleg over de aangeklaagden en oproep om de gevangenen een kaart te sturen. Wil je het doen? Hier staan hun namen, foto’s en adressen in de gevangenis. Oproep met adressen, bron: https://medium.com/@UptheCypherPunx/catalonias-independence-leaders-are-now-on-trial-who-are-they-and-how-can-we-support-them-8862bf9c8500

Rico BrouwerComment