20190213 dag2 week1 strafproces Madrid

20190213 dag2

gisteren in de rechtszaal (bron): dag 2 van het Spaanse strafproces gaat verder met de voorlopige verklaringen van de officieren van justitie. De rechter verwachtte te beslissen over algemene vragen voordat verdachten op woensdag of in de komende dagen spreken. Twee officieren van justitie hadden het eerste woord, en verwierpen alle verzoeken van advocaten van verdachten op dinsdag om het proces te "vernietigen". "Degenen die de grondwettelijke orde ernstig hebben geschonden, worden gepresenteerd als slachtoffers van vervolging", zei officier van justitie Javier Zaragoza, die de eerste verklaring aflegde.

court2 acn.jpg

"Geen vervolging", beweert officier van justitie, verwijzend naar punten die door de verdedigingsadvocaten op dinsdag naar voren zijn gebracht, zei de officier van justitie: "Niemand is vervolgd vanwege hun ideeën , maar vanwege hun daden." Zaragoza benadrukte ook dat geweld - een vereiste voor de beschuldigingen van rebellie - had plaatsgevonden tijdens het onafhankelijkheids bod: "Er waren gewelddadige situaties op 20 september 2017 en tijdens [het referendum op] 1 oktober 2017," zei hij.

De officier van justitie verwierp ook oproepen voor de voormalige Catalaanse president die nu in ballingschap is, Carles Puigdemont, om te getuigen in het proces. "Willen dat iemand die ook op afstand wordt beschuldigd om te getuigen, zou de regels van het proces overtreden", zei Zaragoza. Ook verwierp Zaragoza de bewering dat de weigering van de Spaanse autoriteiten om te onderhandelen over een stemming over zelfbeschikking het goedkeuren van het onafhankelijkheidsbod rechtvaardigde. "Een zogenaamd gebrek aan dialoog van de staat kan niet worden gebruikt om een eenzijdig proces van afscheiding te rechtvaardigen," zei hij.

proxy.duckduckgo.com.jpg

De Catalaanse regering heeft "de verantwoordelijkheid" voor geweld. Bij het afronden van zijn verklaring, heeft de officier van justitie opnieuw de kwestie van geweld aan de orde gesteld op 1 oktober 2017, toen de Spaanse politie probeerde te voorkomen dat de stemming plaatsvond door stembussen in beslag te nemen en de stemlokalen te sluiten. "Ik denk niet dat de verantwoordelijkheid voor het geweld op de dag van het referendum kan worden toegeschreven aan de rechtshandhaving van de staat, maar aan diegenen die, wetende de wet, duizenden burgers mobiliseerden en fungeerden als menselijke muren die de legitieme politieoperatie belemmerden", zei hij.

Wat nu?
Zodra de officieren van justitie hun verklaringen hebben afgelegd, wordt van de rechters verwacht dat zij een beslissing nemen over de voorlopige vragen die door alle advocaten op dinsdag en woensdag zijn gesteld.

De volgende stap zal zijn om het grootste deel van het proces te starten - de verklaringen van de beklaagden zullen eerst komen, waarbij voormalig vice-president Oriol Junqueras naar verwachting de eerste is die vragen van zijn advocaten en de aanklagers beantwoordt.

Dit kan zo snel als woensdag gebeuren, maar kan ook op donderdag of volgende dinsdag plaatsvinden. (www.catalannews.com 13 februari 2019)

 
 

Carles Puigdemont in gesprek met Laura Prat Bertrams (videolink): ‘The Catalan Crisis can only be resolved through democracy. Please sign the petition

 
laura en puigdemont.jpg