20190212 Eerste zittingsdag week1, Explaining Catalonia en Laura op NPO-radio 1

 

De Nederlandse media schrijven over de rechtszaak die gisteren begon, we vonden deze artikelen . De aangeklaagde Catalaanse democraten en culturele activisten worden vaak 'separatisten' genoemd. De Nederlandse media, die er tot dusver grotendeels het zwijgen toe deden schrijven gemengd maar zien wel in, dat dit een belangrijk proces is.

gisteren in de rechtszaal (bron): Op dag 1 van het Spaanse proces heeft de verdediging een enorme waslijst aan procedurele onregelmatigheden ingebracht, waaronder:

  • - Beperkte toegang tot bewijsmateriaal voor de verdediging, terwijl het voor de aanklager volledig toegankelijk was.

  • - Schending van het recht op vermoeden van onschuld en het recht op vrijheid van vereniging.

  • - Er zijn voorvallen bekend waarbij de advocaat van de verdediging onder zwaar politietoezicht slechts 2 uur had om document van 69 pagina's door te werken.

  • - De uitspraak "No pasarán" is door de aanklager vervormd naar aanzetten tot geweld, wat in werkelijkheid nooit is voorgevallen.

  • - Zogenaamde neutrale politie beambten belast met het onderzoek hebben anonieme Twitter accounts gebruikt om de verdachten politiek aan te vallen.

Binnenkort zullen we horen of de rechtbank op deze zaken zal reageren.

Vandaag in de rechtszaal: heeft de (extreem rechtse) partij VOX het woord. Kennelijk kan zo een partij in Spanje meedoen als aanklager? Volgens Spanje is de rechtszaak niet politiek.


Enkele regels vertaald uit Vilaweb.cat

https://www.vilaweb.cat/noticies/diari-judici-politic-josep-casulleras-defenses-estrasburg-marchena/

Buiten bij het tribunaal was er erg veel politie en nog meer verwarring. Familieleden van gevangenen werden in eerste instantie niet of met moeite doorgelaten, terwijl een heel groepje van VOX met behulp van de politie door een andere deur naar binnen glipte.

Andreu Van den Eynde (advocaat van Oriol Junqueras en Ralul Romeva): bijna ieder recht zoals dat in de Spaanse grondwet staat beschreven, wordt in dit proces geschonden. Hij noemde o.a. de beperking op het recht op uitoefening van godsdienst omdat zijn client Oriol Junqueras niet naar de mis in de gevangenis kon gaan. Ook zegt hij dat de magistraten niet onpartijdig zijn.

Jordi Pina: Ik heb de indruk dat de rechters hier de eenheid van de patria van Spanje moeten verdedigen.

Benet Salellas (advocaat van Jordi Cuixart): Als hier degenen worden veroordeelt die een fundamenteel recht hebben uitgeoefend, dan staat het geheel van de fundamentele rechten ter discussie. Deze rechtzaak is een nederlaag voor de gehele Spaanse samenleving en had nooit mogen beginnen.

self determinaltion is a right, not a crime - protest in Brussel


https://www.vilaweb.cat/noticies/die-linke-diputades-alemanya-dencuncia-judici-proces/

Twee afgevaardigden van Die Linke in de Duitse Bundestag, Zaklin Nastic i Sylvia Gabelmann, hadden vooraf toestemming gevraagd om de zittingen als waarnemers bij te wonen. Dat werd hun nogal kortaf geweigerd. Zij kwamen toch naar Madrid om proberen binnen te komen, maar werden botweg geweigerd. Ze waren verbaasd over de behandeling die ze kregen. In Turkije werden ze gewoon toegelaten tot de rechtszaal. Eind deze maand of begin volgende maand zullen ze terug komen met meer volksvertegenworrdigers. Beiden proberen om binnen de Bundestag een werkgroep over de Catalaanse zaak op te richten, vergelijkbaar als in het Parlement van Groot Brittanie.

Die parlementaire groep in de UK heet: All-Party Parliamentary Group on Catalonia, website etc... te vinden via twitter account  @APPGCatalonia


https://www.vilaweb.cat/noticies/quim-torra-judici-proces/

Catalaanse president Quim Torra zegt dat na de eerste dag van dit proces Spanje al in haar hemd staat. Hij eist dat de zaak onmiddelijk wordt geannuleerd / gerchiveerd, wil het Hooggerechtshof haar imago van onpartijdigheid niet verliezen. In de ruimte van de Catalaanse regering in Madrid, het cultureel centrum Blanquerna, zegt hij: 'we staan hier voor een acte van wraak tegen een volk dat besloten heeft om over zichzelf te beslissen. Ik sta er op dat de internationale waarnemers  en NGO's over mensenrechten deze farce uitleggen. Deze rechtszaak zal bij het Europese Hof voor de Mensenrechten eindigen.'


Rico BrouwerComment