De vervolging van Julian Assange - Djamila le Pair en Rico Brouwer

Wikileaks zette in 2010 transparantie op oorlogsmisdaden die de Verenigde Staten begingen in Irak. De Amerikanen zijn er sindsdien op gebrand de oprichter: Julian Assange, voor die publicaties de rest van zijn leven in de gevangenis te zetten en hadden plannen hem te vermoorden. Djamila le Pair en Rico Brouwer vertellen in deze uitzending in het Nederlands het verhaal van Julian Assange tot het hoger beroep in de uitleveringszaak in 2021.

De uitspraak in dit hoger beroep was op 10 december. De rechter oordeelde dat de gezondheidsargumenten valide waren (dat deel van het beroep werd afgewezen) maar dat de garanties van de VS voldoende waren, in dat deel van het beroep kreeg de VS gelijk. De VS won het beroep. De zaak gaat nu -zo oordeelde de beroepsrechter- via de lagere rechter naar de minster van binnenlandse zaken.

Commentaren buiten het gerechtsgebouw door Stella Morris en Craig Murray, direct na de uitspraak (overgenomen van Ruptly).

De belangrijkste gebeurtenissen in het verhaal van Assange worden op een rij gezet en in het Nederlands, in een uurtje verteld. Wil je meer weten? Dit zijn een aantal van de aangehaalde Potkaars interviews en andere bronnen.