Potkaars en de Perskaart - verslag

Met Potkaars doe ik verslag van demonstraties. Soms onstaat daar de situatie dat de burgemeester een gebiedsverbod afroept en de politie ontruimt. Om als journalist verslag te kunnen blijven doen, moet je wel als journalist herkenbaar zijn. Met Potkaars doe ik dat door op mijn kleding herkenbaar de letters PERS te dragen.

Op basis waarvan maakt een agent die de opdracht heeft een gebied te ontruimen de inschatting of hij te maken heeft met een journalist of een demonstrant? Herkenbaar zijn als journalist zou voldoende moeten zijn, maar bij twijfel zou je gevraagd kunnen worden je als journalist te legitimeren. Een legitimatiebewijs voor journalisten bestaat er niet in Nederland. Wel was er voorheen een ‘Stichting Landelijke Politieperskaart’, als initiatief van het Overlegorgaan Justitie-Politie-Pers, maar dat is kennelijk gestopt en overgedaan naar de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

De NVJ doet de toets op aanvragen voor wat ze noemen een ‘politieperskaart’ en verstrekt daarna tegen betaling van 85€ die kaart. Met Potkaars heb ik mijn daarvoor aangemeld. Mijn verzoek werd afgewezen en mijn bezwaar tegen afwijzing ook. De NVJ wil niet toetsen op inhoud van werk, ze toetst op inkomen en bij welke massamedia bedrijven je dat hebt verdiend. Met Potkaars ben ik niet in dienst van een Main Stream Media bedrijf en ik factureert niet aan massamedia. Om die reden kom ik niet in aanmerking voor de politieperskaart van de NVJ. Correspondentie:


In Nederland is er naast de NVJ ook de Vereniging van Vrije Journalisten (VVJ): https://vrijejournalisten.nl .

Op 26 november jl. richtte de VVJ zich juist over dit onderwerp tot de politie in Nederland met een brief (link: https://vrijejournalisten.nl/file/VVJ:/PDF/VVJ_Brief-aan-politie-26-11-2021.pdf ) waarin ze hun zorgen uitspreken om de veiligheid van journalisten.

citaat:
”Juist in benarde tijden en situaties draagt u met de politie een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen hebt u de verantwoordelijkheid de door de overheid uitgevaardigde regels en wetten te handhaven, maar ook daarbij de rechten van alle burgers te respecteren. Het recht op protest en het recht om hier verslag van te doen, zijn een fundament van de rechtsstaat.Als Vereniging van Vrije Journalisten willen we u verzoeken aandacht te hebben voor de veiligheid van de mensen die bij protesten aan het werk zijn en die verslag uitbrengen van en aan de samenleving.
Graag zouden we met u en uw organisatie in overleg gaan om te kijken of we een gezamenlijk protocol kunnen opstellen dat bijdraagt aan de veiligheid van journalisten. We sturen deze brief ook naar onze collega’s van de Nederlandse Vereniging van Journalisten die we willen uitnodigen om hierin samen met ons op te trekken.”

Ook de VVJ geeft een perskaart uit. Met Potkaars heb ik mij op 30 november daarom als lid aangemeld bij de VVJ.
Bij de aanmelding vragen ze met een vinkje ‘Ik heb geen bezwaar tegen vermelding van mijn platform op de VVJ-site’.
Dat vinkje heb ik aangekruist.

Ik hou je op de hoogte van de voortgang

Rico, 30 november 2021

Rico Brouwer