Europese Commissie Klokkenluider Roelie Post over de lobby voor kinderhandel en verkiezingen

‘De situatie die er in Roemenië, met zoveel invloed van buitenlandse organisaties, maakte het eigenlijk onmogelijk voor de Roemeense regering om zelf eigen beleid te voeren’ .. ‘Mijn werk voor de Europese Commissie op dit dossier was positief afgesloten: in zes jaar tijd en met zo’n 50 miljoen Euro hebben we Roemenië begeleidt met het sluiten van die tehuizen: landen die lid zijn van de EU, die exporteren hun kinderen niet. Dat moet een nationale bevoegdheid zijn en dat is gelukt’.

In 2007 trad Roemenië toe tot de Europese Unie. In dit gesprek met Rico Brouwer legt Roelie Post uit hoe de lobby industrie daarna inzette op omgekeerd beleid en hoe ze vat kreeg op het adoptiebeleid van de Europese Unie. In 2016 trok Roelie hierover -en over haar eigen veiligheid- aan de bel. In dit gesprek vertelt ze wat daarna gebeurde en kijkt ze vooruit naar de komende verkiezingen.

Rico: ‘Onder water lijken de komende verkiezingen daar over te gaan. Gaat Brussel meer dingen doen? Of leggen we dingen in landen, die in landen horen?’ Roelie: ‘Ja. Punt is, toen vijf jaar geleden de commissie Juncker aantrad’ .. ‘toen stelde die commissie en ook Timmermans: dit is een laatste kans commissie. Het is niet goed gegaan in het verleden maar vanaf nu, deze commissie moet het goed krijgen. Het is echt de laatste kans want anders is het voorbij’.

referenties, genoemd in het gesprek: