EP2019 - European Parliamentary Elections (Nederlands / Engels)

Potkaars has invited frontrunners/top candidates of the pan-European parties: DIEM25, Pirate Party and Volt to come discuss the elections. Moreover, all Dutch parties participating in the upcoming elections for the European Parliament are invited also to talk about their plans for democratic change, who they are, what they aspire, what the main European topics are as they see them. On this blogpost you will find all their interviews.

Potkaars heeft alle top kandidaten van de pan-Europese partijen uitgenodigd: DIEM25, Pirate Party and Volt, voor een gesprek over de verkiezingen. Maar ook alle Nederlandse Partijen die meedoen met de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn uitgenodigd om te praten over hun plannen voor democratische vernieuwing. Over wat de hoofdthema’s zijn voor de komende verkiezingen zoals zij het zien. Op deze pagina vind je hun interviews.

de Socialistische Partij (lijst 5) - Sara Murawski

De Europese Unie is een lappendeken van landen die samenwerken. Een lappendeken werkt alleen als het sámen een deken is, maar nu bij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2019 gaat de strijd tussen aparte lapjes of één grote deken.

Ik heb alle partijen die meedoen met de Europese verkiezingen gevraagd voor een gesprek, van alle partijen is de Socialistische Partij de enige van de grote partijen die inging op mijn uitnodiging.
In deze potkaars ben ik in gesprek met Sara Murawski, de nummer 6 op de lijst van de SP voor de Europese verkiezingen.
In dit gesprek vertelt ze hoe de SP aankijkt tegen de EU en hoe het verder moet, ze had een goed verhaal. Het is maar 50 minuten. Ik zou willen dat je het terugziet vóór je stemt.


de Groenen (lijst 13) - Paul Berendsen

Groenlinks was de eerste die binnen een uur na uitnodiging al had besloten er niet op in te gaan. ‘De Groenen’ zijn leuker, al was het maar omdat ze de dialoog opzoeken in plaats van uit de weg gaan. Paul Berendsen kwam vertellen van zijn programma voor EP2019 en van deze partij die ouder is dan Groen Links, maar wat zijn nog meer verschillen? Verkiezingswinst zit voor de Groenen ook in het kunnen uitdragen van hun programma en dat is een reden om mee te doen. Ze hebben een uitgebreid programma dat breder is dan alleen voor deze verkiezingen en ook breder dan zaken die gaan over klimaat en milieu. Maar dat is wel het belangrijkste. Paul: Verschuif de belasting op voeding door te stoppen met belasting op groente en het verhogen van belasting op vlees. In het gesprek wordt verder ingegaan op Europees elektisch rijden, een Europees leger, de financiele situatie in de Eurozone, vergrijzing, arbeidsmigratie en het basisinkomen.


Mattias Bjärnemalm (PPSE)

Mattias Bjärnemalm (PPSE)

Markéta Gregorová (PPCZ)

Markéta Gregorová (PPCZ)

Marcel Kolaja (PPCZ)

Marcel Kolaja (PPCZ)

Mikuláš Peksa (PPCZ)

Mikuláš Peksa (PPCZ)

Katarina Stensson (PPSE)

Katarina Stensson (PPSE)

Cedric Levieux (PPFR)

Cedric Levieux (PPFR)

Magnus Andersson (PPSE)

Magnus Andersson (PPSE)

Patrick Breyer (PPDE)

Patrick Breyer (PPDE)

Florie Marie (PPFR)

Florie Marie (PPFR)

Muriel Rovira Esteva (PPCAT)

Muriel Rovira Esteva (PPCAT)

Sabrina Grimaldi (PPFR)

Sabrina Grimaldi (PPFR)

Petrus Pennanen (PPFI)

Petrus Pennanen (PPFI)

interviews: Rico Brouwer, Raymond Johansen, Bailey Lamon
Pirate Parties International, Potkaars.nl

  • invited pan -European parties (no response): Volt (16),

  • invitation to Dutch parties (no response): CDA, D66, Pvda, FvD (14), PVV, SGP, CU, vanderegio (15)

  • invited, accepted: Socialist Party, degroenen (13), Diem25-NL (but the don’t participate in elections in Holland)

  • invited, declined: Groen Links, VVD, PvdD