Klimaat Spijbelen - Janneke Monshouwer

Janneke Monshouwer is schrijfster van ‘Ander Nieuws - wat het journaal niet uitzond’ en andere boeken; ze zoekt als onderzoeksjournalist dingen goed uit. Nu werkt ze aan een boek over ‘Klimaat, Energie en Werelddicatuur - Of Kiezen voor Moeder Aarde'. Maar als klimaat en milieu verschillende dingen zijn, waarom halen we ze in dialoog met elkaar dan steeds door elkaar? We leven in een tijd waarin schuldgevoel en belastingdruk even hard oplopen als de zorgen voor onze toekomst, tot het punt waarop we 5G en geo-engineering serieus gaan overwegen.

Als milieuvervuiling het probleem is dat we -omwille van het klimaat- wilden oplossen, laten we dan ook dáár de oplossing zoeken. Stop met vervuilen en handen af graag, van onze atmosfeer .. en beste politici; belastingdruk opvoeren is géén beleid maken.

In het gesprek wordt oa. gerefereerd aan:

Andere gesprekken in Potkaars met Janneke Monshouwer vind je hier.

Rico schreef over het klimaatverdrag van Parijs eerder hier.


liedje:

Van de gevolgen van die ‘ongemakkelijke waarheid’ van Al Gore kwam niets terecht, net zomin als van de ijstijd waar ze bang voor waren toen ik in de jaren ‘70/’80 in Drenthe opgroeide. In een tijd waarin je nog via het Oranjekanaal een rondje door Drenthe kon schaatsen.

Angst is een sterke raadgever, sterker dan liefde of gezond verstand. Daarin doet een nieuwe ijstijd niet onder voor zeespiegelstijging. En daar gaat dit liedje over.

Vroeger schaatsten we kanalen, van de Hoogeveense vaart tot aan de horizon
We plukten hardbevroren bloemen van de ramen en op de slee gingen we naar school

En met een sneeuwpop die zo groot was als mn vader -en die sterker dan de zon was-
en die de hele winter stond

Vroeger waren sterke verhalen van een tijstijd die begon
Nu zijn die sterke verhalen lang vergeten als een sneeuwpop weggesmolten toen de warme tijd begon


word lid van de nieuwsbrief en ontvang de maandelijkse postkaars: https://potkaars.nl/nieuwsbrief