het Rutte-referendum - over de verkiezingen en ons Staatsbestel

Het gaat in maart en in mei officieel over de Provinciale Staten, de Waterschappen en de Europese Unie. Maar we stemmen dan indirect vooral voor de Eerste Kamer en een boel mensen stemmen dan vooral tégen de politiek van Rutte en de EU. We zien met elkaar dat het systeem een upgrade nodig heeft, dus welke politieke partij heeft daarvoor een plan? En als Rutte het verkeerd doet, wie stelt er iets tegenover?

Rients Hofstra deed dat en schreef een alternatief staatsbestel. In augustus vorig jaar sprak ik hem in café Weltschmerz over de tussentijdse rapportage van de staatscommissie Remkes - parlementair stelsel (terugzien). Nu vertelt hij wat er in het definitieve rapport staat in de context van de programma’s van de partijen die meedoen met de komende verkiezingen. Rients las de programma’s van de oude partijen en de nieuwkomers en vertelt over de plannen voor hervormingen die hij vond. Hij plaatst ze in de context van het Alternatief Staatsbestel waarin bestuurslagen provincies & waterschappen kunnen verdwijnen en de senaat kan worden omgevormd.

links: https://alternatiefstaatsbestel.nl/


 

liedje:

‘Olifant in de Kamer’ gaat over dat formatieproces dat maar duurde en duurde in geheimzinnigheid en met onderhandelaars die tussendoor ook nog op vakantie gingen. Baudet zal daar lekker populair op te mopperen vanaf zijn vakantielocatie maar stelt er al twee jaar lang ook niets voor in de plaats. Nu zijn we twee jaar verder en heeft Nederland het alleen nog over z’n overwinningspeech met een uil en een mammoet en andere flauwekul, maar niemand die de olifant in de kamer ziet voor wat die is. Rients wel en die schreef een concreet antwoord in zijn alternatief voor het staatsbestel. Erg leuk gedaan Rients; liedje voor jou.

Toen Arib de kamer dichtdeed keek ze nog een keer goed rond
Ze raapte nog een propje dat ze in een hoekje vond

Ze deed de deur op slot, een briefje er op, wij zijn er even niet
Er is een olifant in de kamer, maar niemand die hem ziet

Er is een olifant in de kamer, die heet- hoe-hoe?
Er is een olifant in de kamer, die heet - hoe-hoe?

Er is een olifant in de kamer, hij luistert naam zijn naam
Als wij hem samen roepen dan ziet iedereen hem staan

Wie komt me tegemoet vroeg mark, en kan het een beetje vlug
Want ik wil met vakantie, ben over twee weekjes weer terug

Wat ga je voor mij doen vroeg lex, want ik heb zonnebrand
Dan smeer ik straks je rug in het belang van Nederland

Waar wanneer waarom, hey daar heb je hoe
Hoe kan je op vakantie, nou ze zijn een beetje moe

In-formatie op vakantie, ongeschoren op het strand
in het midden op zijn handdoek lag die grote olifant
Er is een olifant in de kamer, die heet - hoe-hoe?

De formatievakantie olifant, kwam terug van reces
Hij ging mee op de foto op de koning zijn bordes

honderdvijftig mensen samen, zijn de baas in Nederland
Samen met ‘HOE?’, hun kamerolifant
Er is een olifant in de kamer, die heet - hoe-hoe?

Er is een olifant in de kamer, daar kom je niet meer onderuit
En als je hem laat zitten, blaast hij je de kamer uit