dag 9 week 3 - strafproces Madrid

Het Spaanse constitutionele hof heeft het beroep afgewezen van Jordi Cuixart en Jordi Sànchez. De uitspraak van de rechtbank is significant, omdat het betekent dat beide gedaagden nu een beroep kunnen doen op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

In de getuigenissen op de negende zittingsdag is duidelijk geworden dat er na het referendum wel degelijk geprobeerd werd om tot een oplossing te komen die zou voorkomen dat er een onafhankelijkheid verklaring zou komen en ook die de toepassing van art 155 zou voorkomen. Rajoy verklaarde een dag eerder echter, eveneens onder ede, dat er geen gesprekken liepen. Iemand heeft zich, zo lijkt het, flink vergist of schuldig gemaakt aan meineed.

Read More
Rico BrouwerComment
dag 8 week 3 - strafproces Madrid

De getuigenissen van de de aangeklaagden zijn afgelopen dinsdag (dag 7) afgerond. Vanaf woensdag zijn bij het proces opgeroepen getuigen aan de beurt, waaronder de vorige Minister President van Spanje, Rajoy. Hij zei: Ze waren zich er volledig van bewust dat ... zolang Mariano Rajoy premier was, er geen (juridisch) referendum zou zijn om de nationale soevereiniteit te liquideren. Over het politiegeweld tijdens het referendum op 1 oktober 2017 zei Rajoy dat 'botsingen' tijdens de stemming 'normaal' waren gezien de situatie.

Read More
Rico BrouwerComment
20190226 week 3 - strafproces Madrid

Paul Newman, internationale observator kijkt terug op de tweede zittingsweek en stelt dat ‘deze rechtszaak niet voor het Spaanse gerecht zou moeten worden gehouden, omdat in de zaak die speelt de Spaanse staat belanghebbende is. Dit zou een zaak voor een internationale gerecht moeten zijn’.

In de derde zittingsweek zijn een aantal politici door het Spaanse Hooggerechtshof opgeroepen als getuigen, waaronder Mariano Rajoy, de voormalige Spaanse premier tijdens de piek van de Catalaanse crisis in 2017.

Read More
Rico BrouwerComment
20190221 dag6 week2 strafproces Madrid

"Ik zal antwoorden op vragen van de openbare aanklager, de landsadvocaat en mijn verdediging. Uit solidariteit met mensen van ons land die slachtoffer zijn of zijn geweest van xenofobie racisme, homofobie of trans-fobie en vrouwen slachtoffers van relatiegeweld, weiger ik de vragen te beantwoorden van de populaire aanklager VOX, een extreem rechtse partij."

Read More
Rico BrouwerComment
20190220 dag5 week2 strafproces Madrid

'Er zijn maar liefst 20 pogingen gedaan om een dialoog met Spanje op gang te brengen'. 'We deden alles in het openbaar en we legden uit waarom we dingen deden zoals we ze deden,' herinnerde Romeva zich. 'Er was geen andere oplossing, want van de andere kant,' zei hij, verwijzend naar de Spaanse regering, 'werden we tegemoet getreden met lege stoelen en gesloten deuren'.

'Democratieën moeten het recht op protest beschermen, zelfs als het tegen hun belangen ingaat. Een democratie die het recht om te protesteren vervolgt, is fragiel'.

Read More
Rico BrouwerComment
20190219 dag4 week2 strafproces Madrid

De getuigenis van vervolgde leiders gaat door na het kruisverhoor van voormalig vicepresident Junqueras en voormalig minister Forn. Als eerste is de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder, Jordi Turull, om 10 uur aan het woord met zijn getuigenis. Hij zal reageren op zijn advocaat, de officier van justitie en de advocaat-generaal-maar zoals bij de vorige ministers vorige week -hij weigert vragen te nemen van de privé-aanklager, de extreemrechtse Vox-partij

Read More
Rico BrouwerComment
20190214 dag3 week1 strafproces Madrid

Op de derde zittingsdag kwamen aangeklaagden aan het woord, Één van de aangeklaagden: Oriol Junqueras begon zo: 'Wat is uw beroep?' 'Momenteel ben ik politiek gevangene.' Over het protest voor de deur van EZ: 'Het was helemaal niet gewelddadig. De mensen zongen liedjes, zoals El Virolei (de psalm van Montserrat). Misschien dat u deze kent?' Toen de voorzitter van de rechtbank een pauze inlastte: 'Jammer, want na anderhalf jaar gedwongen zwijgen ben ik nu eindelijk goed op dreef'.

Read More
Rico BrouwerComment
20190213 dag2 week1 strafproces Madrid

dag 2 van het Spaanse strafproces gaat verder met de voorlopige verklaringen van de officieren van justitie. De rechter verwachtte te beslissen over algemene vragen voordat verdachten op woensdag of in de komende dagen spreken. Twee officieren van justitie hadden het eerste woord, en verwierpen alle verzoeken van advocaten van verdachten op dinsdag om het proces te "vernietigen".

Read More
20190202 op 12 Februari begint het proces tegen de politieke gevangenen in Spanje

In oktober 2017 zijn in Spanje leiders van maatschappelijke organisaties en politiek leiders in Catalonië -na het referendum over onafhankelijkheid van 1 oktober 2017- in voorarrest genomen.

Eind januari 2019 werd aangekondigd dat het strafproces tegen hen zou beginnen op 12 februari.
De gevangenen zijn inmiddels verplaats van Barcelona, naar Madrid waar de rechtszaak plaatsvindt.

deze pagina doet vanaf 12 februari dagelijks verslag.

Read More
Rico BrouwerComment