20190219 dag4 week2 strafproces Madrid

De getuigenis van vervolgde leiders gaat door na het kruisverhoor van voormalig vicepresident Junqueras en voormalig minister Forn. Als eerste is de voormalige Catalaanse regeringswoordvoerder, Jordi Turull, om 10 uur aan het woord met zijn getuigenis. Hij zal reageren op zijn advocaat, de officier van justitie en de advocaat-generaal-maar zoals bij de vorige ministers vorige week -hij weigert vragen te nemen van de privé-aanklager, de extreemrechtse Vox-partij

Read More
Rico BrouwerComment
20190214 dag3 week1 strafproces Madrid

Op de derde zittingsdag kwamen aangeklaagden aan het woord, Één van de aangeklaagden: Oriol Junqueras begon zo: 'Wat is uw beroep?' 'Momenteel ben ik politiek gevangene.' Over het protest voor de deur van EZ: 'Het was helemaal niet gewelddadig. De mensen zongen liedjes, zoals El Virolei (de psalm van Montserrat). Misschien dat u deze kent?' Toen de voorzitter van de rechtbank een pauze inlastte: 'Jammer, want na anderhalf jaar gedwongen zwijgen ben ik nu eindelijk goed op dreef'.

Read More
Rico BrouwerComment
20190213 dag2 week1 strafproces Madrid

dag 2 van het Spaanse strafproces gaat verder met de voorlopige verklaringen van de officieren van justitie. De rechter verwachtte te beslissen over algemene vragen voordat verdachten op woensdag of in de komende dagen spreken. Twee officieren van justitie hadden het eerste woord, en verwierpen alle verzoeken van advocaten van verdachten op dinsdag om het proces te "vernietigen".

Read More
20190202 op 12 Februari begint het proces tegen de politieke gevangenen in Spanje

In oktober 2017 zijn in Spanje leiders van maatschappelijke organisaties en politiek leiders in Catalonië -na het referendum over onafhankelijkheid van 1 oktober 2017- in voorarrest genomen.

Eind januari 2019 werd aangekondigd dat het strafproces tegen hen zou beginnen op 12 februari.
De gevangenen zijn inmiddels verplaats van Barcelona, naar Madrid waar de rechtszaak plaatsvindt.

deze pagina doet vanaf 12 februari dagelijks verslag.

Read More
Rico BrouwerComment