20190226 week 3 - strafproces Madrid

Na twee keer drie zittingsdagen, begint vandaag de derde week van het strafproces in Madrid tegen de Catalanen.

Paul Newman, internationale observator kijkt terug op de tweede zittingsweek (Engels) stelt dat ‘deze rechtszaak niet voor het Spaanse gerecht zou moeten worden gehouden, omdat in de zaak die speelt de Spaanse staat belanghebbende is. Dit zou een zaak voor een internationale gerecht moeten zijn’. (bron)

In de derde zittingsweek die op dinsdag 26 februari wordt hervat zijn een aantal politici door het Spaanse Hooggerechtshof opgeroepen als getuigen, waaronder Mariano Rajoy, de voormalige Spaanse premier tijdens de piek van de Catalaanse crisis in 2017. Hij zal op woensdagmiddag vragen van de verdediging en de aanklager tegenkomen.

Rajoy's voormalige plaatsvervanger, Soraya Sáenz de Santamaría, zal ook op woensdagochtend getuigen. Zij was verantwoordelijk voor het regionale beleid van de Spaanse regering tijdens het hoogtepunt van het conflict.

De voormalige Spaanse minister van Financiën, Cristóbal Montoro, zal een van de andere getuigen zijn en zal onmiddellijk na Sáenz de Santamaría verklaren.

Montoro vertelde de pers in de pers dat 'geen openbaar geld werd uitgegeven aan het referendum', nadat zijn afdeling de financiën van Catalonië in 2017 nauwlettend in de gaten had gehouden. Dit zou, indien waar, in tegenspraak zijn met de beschuldiging van misbruik van publieke middelen waar alle voormalige Catalaanse regeringsleden mee te maken hebben. (bron)

 

Getuigenis van Santi Vila (Bron: https://www.spainenglish.com/2019/02/21/catalan-trial-day-6-summary/)

Op de zesde dag van het proces tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsleiders zei de voormalige minister van handel, Santi Vila, dat het onafhankelijkheidsreferendum van 2017 'een politiek protest' werd nadat het door het Spaanse Constitutionele Hof illegaal was verklaard. Getuigend in het hooggerechtshof vandaag, vertelde Vila de openbare aanklagers dat noch hij, noch een van zijn collega's in de regering enige actie ondernamen nadat het referendum wet die de stemming mogelijk maakte was opgeschort.

Vila, die wordt beschuldigd van ongehoorzaamheid en misbruik van publieke middelen voor zijn aandeel in het onafhankelijkheidsstreven, wees ook op verschillen in de regering over hoe om te gaan met de situatie. Toen Carles Puigdemont onder druk stond om na de stemming onafhankelijkheid te verklaren, zei Vila tegen de voormalige Catalaanse president: 'Als we hier emotioneel niet mee om kunnen gaan, neem ik ontslag.'

Op de vraag waarom Puigdemont hem niet ontsloeg, antwoordde Vila dat 'hij geloofde dat ik nuttiger was binnen, dan buiten zijn regering', eraan toevoegend dat hij hoopt zijn relatie met de voormalige president te hervatten, zeggende: 'Ik ervaar diepe pijn vanwege zijn huidige situatie.'

WhatsApp-Image-2019-02-21-at-11.29.36-1_130adb996f7218c012a6e10f9afa8e60.jpeg

In tegenstelling tot de meeste van zijn collega's stond Vila altijd sceptisch tegenover eenzijdige stappen om onafhankelijkheid te bereiken en stapte uiteindelijk uit zijn functie een dag voordat de Catalaanse parlementsleden de onafhankelijkheid verklaarden. Vila zei ook dat hij 'spijt' had van wat er in Catalonië was gebeurd, door te zeggen 'het is ongepast voor een geavanceerde samenleving'. 'Er waren meer gematigde en centristische politici in de Catalaanse en Spaanse regeringen dan velen denken. We waren vastbesloten om een oplossing te vinden voor een institutioneel conflict dat niet paste in de moderne tijd, 'voegde hij eraan toe.

Verwijzend naar het streven naar onafhankelijkheid, zei Vila: 'Zonder te ver te gaan, wilden we dingen tot het uiterste duwen en een oplossing bieden voor een herhaald, vreedzaam en aanhoudend burgerlijk gevoel bij het publiek.'

Tegen Vila is een gevangenisstraf van zeven jaar geeist en een boete van € 30.000. Tijdens zijn getuigenis sprak hij over de financiering van het referendum en zei hij: 'Mijn intuïtie is dat het referendum werd gefinancierd door patronage, door zakenmensen of opdrachtgevers die zich inzetten voor het initiatief.'



Getuigenis van Jordi Sànchez

Pro-onafhankelijkheidsactivist Jordi Sànchez begon vandaag zijn getuigenis in het Spaanse hooggerechtshof door zichzelf te verklaren als een 'politieke gevangene'.

'Dit is een politieke rechtszaak. En alle aanklachten van de officieren van justitie zijn vals,' voegde het hoofd van de pro-onafhankelijkheid Catalaanse Nationale Assemblee (ANC) burgerlijke organisatie tijdens het referendum van 2017 toe.

Sànchez, beschuldigd van rebellie met een eis van 17 jaar gevangenisstraf door de officier van justitie, zei tegen de rechtbank: 'Ik ben ervan overtuigd dat ik hier vandaag ben omdat ik de president van de Catalaanse Nationale Assemblee was.'

Jordi Sànchez werd in 2015 het hoofd van het ANC en leidde op 20 september 2017 een protest buiten het Catalaanse ministerie van Financiën, in een reactie op de Spaanse politie-invallen die poogden voorbereidingen voor het referendum tegen te houden. Sànchez rechtvaardigde vandaag zijn acties op die dag en zei dat de oproep om de 'Catalaanse instellingen te verdedigen' werd gedeeld door 'vakbonden, openbare universiteiten, sportfederaties, advocatenverenigingen.'

Hij vertelde de rechtbank ook dat mensen spontaan begonnen te protesteren tegen de Spaanse politie-invallen en dat de toenmalige minister van binnenlandse zaken, Joaquim Forn, die ook terechtstaat, hem vroeg om 'te helpen met veiligheid en openbare orde'. De protesten van 20 september werden door de Spaanse autoriteiten als 'tumultueus' beschouwd en Sànchez werd aangeklaagd wegens opruiing en vervolgens rebellie en werd in hechtenis geplaatst, waar hij tot nu toe 492 dagen verbleef.

In de gevangenis trad Sànchez af als ANC-leider en werd hij verkozen tot parlementslid voor de JxCat-kandidatuur van Carles Puigdemont. Na een mislukte poging om hem tot Catalaans president te benoemen, werd hij later geschorst als parlementslid.


Rico Brouwer