20190221 dag6 week2 strafproces Madrid

 
 

Uitspraken van Josep Rull tijdens zijn verhoor op de zitting gisteren, 20 februari:


 "Ik zal antwoorden op vragen van de openbare aanklager, de landsadvocaat en mijn verdediging. Uit solidariteit met mensen van ons land die slachtoffer zijn of zijn geweest van xenofobie racisme, homofobie of trans-fobie en vrouwen slachtoffers van relatiegeweld, weiger ik de vragen te beantwoorden van de populaire aanklager VOX, een extreem rechtse partij."

"Op 20 September was er een grote manifestatie uit protest tegen de aanhoudingen die veel mensen arbitrair vonden. U praat over 'oproer' en 'dwang instrument'. ... Voor mij was het het recht op manifestatie."

Over misbruik van publieke gelden: "Mijn ministerie en geen ander ministerie van Catonië, heeft een euro publiek geld uitgegeven voor de organisatie van het referendum.  U vindt geen enkele rekening die betaald is, gerelateerd aan het referendum, want die bestaan niet.  En dit is relevant, want om een euro uit te geven is er een bijzonder rigoreuze controle. ....  De financien van Cataolonië waren absoluut gecontroleerd door de regering van de (Spaanse) staat. Een niveau van controle gebaseerd op een decreet, dat eigenlijk in wetsvorm had moeten worden aangenomen, toen het recht op zelfbestuur van Catalonië op een bijzondere manier werd beperkt.  Met al deze controle is het onmogelijk om een euro ongecontroleerd uit te geven."

"Onze politieke wens was, is en blijft om een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië te houden dat afgesproken is met de Spaanse staat."

"Er is een parlamentare meerderheid voor een referendum. Als er politieke wil is, dan is er voldoende ruimte binnen de Spaanse grondwet om daarover te stemmen.  Een andere vraag is of men dat wil (toestaan) of niet."

 

Dolors Bassa is ook gehoord op 20 februari: 

"Ik beantwoord niet de vragen van VOX, uit respect voor de vrouwen van Spanje, nul tolerantie voor vrouwenmishandeling."

De openbare aanklager laat als bewijs van geweld een tweet zien: “defensem la democràcia i defensem la llibertat” ofwel "we verdedigen de democratie en de vrijheid". "Is dit een tweet van u?"

Bassa: "Ja, dat heb ik geschreven. Verdedigen van de vrijheid, daar geloof ik in; verdedigen van de democratie vindt ik ook zoals het moet zijn". 

Over een bewijsstuk van de aanklager, hij haalt een fragment aan van een email.  Bassa vraagt om het document te zien om de context te begrijpen:

Aanklager: "Ik verwijs naar deze mail"

Bassa: "Dat is geen mail van mij."

Rechter: "Dat is geen email, dat is een rapport van de Guardia Civil, bedoelt u dat ?" (tegen aanklager)

Aanklager: " Uhhhhhhhh"

De zaal lacht en de rechter roept tot de orde.

Over de twee beschadigde autos van de Guardia Civil op 20 september: "De vernieling van de autos van de Guardia Civil is de schuld van de fotografen en journalisten die er bovenop klommen"


bron Catalan News

Bassa zegt dat het doel van het referendum was om 'compromis te sluiten' met Spanje. De voormalige minister van Arbeid spreekt in het Spaanse Hooggerechtshof in het zogenaamde 'Catalaanse proces' over het onafhankelijkheidsrefrendum.

"Het referendum was nooit gepland als een overtuigende daad voor de verklaring van onafhankelijkheid," verklaarde de voormalige minister Dolors Bassa, die getuigde bij het Spaanse Hooggerechtshof; in plaats daarvan was de stem van 1 oktober een "engagement voor de burgers" en een mechanisme om "dialoog en compromis" met Spanje te bereiken, beweerde zij.

"Het was ons altijd duidelijk dat als veel mensen zouden stemmen, het ons zou helpen bij het onderhandelen", zei de voormalige minister van Arbeid, eraan toevoegend dat "onafhankelijkheid altijd als iets werd gezien waarover overeenstemming moest worden bereikt [met Spanje]."

Bassa zei verder dat de wet met overgangsstappen naar onafhankelijkheid die in september 2017 in het Catalaanse parlement werd aangenomen, bedoeld was om te werken "in het geval er een pact met Spanje was" na het referendum.

"We voldeden aan wat ze bestelden", betoogt Bassa

Tijdens het proces tegen haar en elf andere leiders die onafhankelijk zijn, zei ze dat het Spaanse constitutionele hof over het referendum "tegen 80% van de Catalanen was." En nadat de rechtbank het referendum had opgeschort, benadrukte Bassa "geen enkele euro " werd uitgegeven om de stemming te organiseren.

Ze getuigde ook dat ze de directeuren van de buurthuizen die als stembureaus moesten worden gebruikt om "te voldoen aan politie- en rechterlijke bevelen" had verteld. "Ik had nooit gedacht dat er tijdens het onafhankelijkheidsreferendum botsingen zouden zijn, omdat we voldeden aan wat ze hadden opgedragen", verklaarde Bassa op de tribune.

16-jaar gevangenisstraf geeist

Bassa was een lid van de onafhankelijkheidsonafhankelijke Esquerra (ERC) partij, Bassa was de minister van Arbeid toen de Catalaanse regering een referendum hield en in 2017 onafhankelijk werd. Ze is het zesde lid van het kabinet onder leiding van de toenmalige president Carles Puigdemont om te getuigen in de procedure, na Oriol Junqueras en Joaquim Forn (afgelopen donderdag), Jordi Turull en Raül Romeva (op dinsdag) en Josep Rull (woensdagochtend).

Bassa heeft een jaar in voorlopige hechtenis doorgebracht. Ze werd op borgtocht vrijgelaten na een maand in de gevangenis te hebben gezeten van november tot december 2017, maar werd pas maart vorig jaar opnieuw gevangen gezet. De Spaanse officier van justitie verzocht om een ​​gevangenisstraf van 16 jaar voor Bassa, die wordt beschuldigd van rebellie en misbruik van publieke middelen.

Meritxell Borràs de 3e getuige op de 5e dag.

Bron: http://www.catalannews.com/catalan-trial/item/borras-says-declaration-of-independence-held-no-legal-consequences

De voormalige Catalaanse minister Meritxell Borràs zegt dat de onafhankelijkheidsverklaring een "politieke uitdrukking" was maar "geen juridische gevolgen" had tijdens haar getuigenis op woensdagavond.

"Onze absolute meerderheid gaf ons een mandaat" voor de onafhankelijkheidsroute, zei de ex-functionaris die sprak in het Spaanse Hooggerechtshof, in een getuigenis waarin zij ook het Constitutionele Hof beschuldigde van "gepolitiseerd" te zijn.

Net als haar collega's drong de vervolgde leider erop aan dat de Spaanse regering een dialoog "niet wilde", maar toch "was er een wil van de Catalaanse regering om een overeenkomst te bereiken".

Borràs benadrukte ook dat haar departement "geen enkele euro heeft gebruikt om het referendum te financieren", eraan toevoegend dat zij "meent dat ook geen van haar collega's dat heeft gedaan". Verder voerden Borràs aan dat stembureaus "geen cent hebben gekost" voor de burgers. "Ik was niet verantwoordelijk voor deze gebouwen", voegde de voormalige functionaris eraan toe.

Catalonië's minister van openbaar bestuur tijdens het onafhankelijkheidsreferendum, Meritxell Borràs stopte met politiek na 33 dagen in de gevangenis te hebben gezeten, waarmee zij afstand deed van een carrière van meer dan 20 jaar. In maart werd ze voor de rechtbank gedaagd en werd ze vrijgelaten, terwijl de meeste van haar collega's opnieuw vastzaten.

Carles Mundó de 4e en laatste getuige op de avond van de 5e dag.

Bron: http://www.catalannews.com/catalan-trial/item/mundo-denies-contravening-warnings-of-spain-s-judiciary-on-referendum

Carles Mundó, de Catalaanse oud-minister, begon zijn getuigenis in het Spaanse Hooggerechtshof op woensdagavond, waar hij zei dat hij "geen enkele daad heeft verricht die in strijd is met de waarschuwingen van de Spaanse rechterlijke macht [aangaande het referendum]".

De voormalige minister van Justitie zei ook dat de vorige Catalaanse regering onafhankelijkheid nastreefde "ervan overtuigd dat het geen misdaad was". Mundó zei ook dat het referendum 'niet met overheidsgeld werd gefinancierd', en voegde eraan toe dat het 'misschien' werd gesteund door 'private' fondsen.

Mundó stapte uit de politiek nadat hij eind 2017 33 dagen in de gevangenis had gezeten voor zijn rol in het onafhankelijkheidsstreven. Anders dan hun vroegere collega's van de regering, worden Carles Mundó, samen met Meritxell Borràs, en Santi Vila (allen vrij op borgtocht) beschuldigd van het geringere strafbare feit van misbruik van publieke middelen, omdat zij naar verluidt publieke middelen zouden hebben gebruikt om het referendum te betalen, dat door de Spaanse rechtbanken als illegaal werd beschouwd.

De officier van justitie vraagt 7 jaar gevangenisstraf, 16 jaar verbod op een poblieke functie bekleden en een boete van € 30.000 voor Mundó.


Er is in Catalonie een algemene staking vandaag, ingegeven door het strafproces. Een aantal wegen zijn afgesloten. (photo CDR, bron)

 
 


Rico Brouwer