Ontwijken of Ontwaken boekpresentatie

Op 19 november 2022 was de boekpresentatie van ‘Ontwijken of Ontwaken’ in het Ecogebouw in Bunnik. Potkaars filmde een impressie. Je ziet eerst de opening door een van de schrijvers; Peter Toonen. Hij haalt de (veronderstelde) vrijspraak aan van huisarts Rob Elens een dag eerder. (Elens schreef off-label HCQ en Ivermectine voor tijdens de corona periode en was openlijk kritisch op het medisch beleid in Nederland. Potkaars was als patient te gast in de praktijk van Elens, toen dit speelde in 2020. Wat hij precies deed in die tijd, dat kan je hier terugzien). Twee juristen in de zaal, waaronder co-auteur op het boek Frank Staderman, zien in de uitspraak in de zaak van Elens juist een waarschuwing dat de regels sindsdien zijn veranderd en toekomstige dissidente artsen wel bestraft zullen worden voor het voorschrijven van HCQ en Ivermectine. Er ontstaat rumoer in de zaal. Niet iedereen is het met hem eens. Ontwijken of Ontwaken?

Auteurs vertelden daarna over het door hen geschreven hoofdstuk. In de bijdrage van hoogleraar Michaéla Schippers, vertelt ze dat ze altijd al ‘wakker was’ (wat dat ook betekent). Over haar jeugd waarin ze zich onveilig voelde en over wat recent gebeurde na een congresbezoek dat ze filmde met Follow the Science, waarna die gevoelens van onveiligheid terug kwamen (de organisator van een congres in Kopenhagen over het gebrek aan wetenschappelijke vrijheid Peter Gotzsche, doet er sindsdien alles aan om publicatie te voorkomen). Ze vraagt zich af: Ontwijken of Ontwaken?

Peter Toonen tijdens de boekpresentatie

Ontwijken of Ontwaken is een boek geschreven door tientallen mensen. Verhalen van mensen die bereid waren de consequenties te dragen toen hun bewustzijn over de werkelijkheid veranderde. Zelf omschrijven de auteurs het zo:

Velen herkennen zich niet meer in de berichtgeving van overheid en media, of betwijfelen of ze wel de gehele waarheid te horen krijgen. En, waar is de discussie gebleven? Waarom wordt er door mainstream media en in de sociale media grootschalige censuur gepleegd? Het lijkt wel of er nog maar één waarheid mag bestaan, namelijk die van de overheid. Hebben we dan nog wel een democratie? Dit boek is geschreven voor en door mensen die niet willen wegkijken, maar die de realiteit onder ogen durven te zien.

Michaéla Schippers tijdens de boekpresentatie

Iemand schreef op bol.com in de review:

“Elk hoofdstuk is door een andere persoon geschreven. Ik verwachtte meer een spiritueel boek . Ik moest er wel even doorheen en kreeg toen meer interesse.
De eenzaamheid ,ontstaan door het anders denken, is blijkbaar een overeenkomst. Stoppen en opnieuw verbinden en beginnen. Maar is er nog een opnieuw? De andersdenkenden vinden elkaar en gaan samen door. Wat een toestanden allemaal. Ik hoop dat het niet waar blijkt te zijn en dat we in een slechte film zaten. Zoiets. Sommige vertellers vond ik boeiend en anderen weer minder. Uiteindelijk toch goed om gelezen te hebben.”