Nudging de gemeenteraad - David Kok

Hoe werkt ‘burgerparticipatie’ en ‘raadscommunicatie’ eigenlijk, in een stad als Almere?
Voor mij als inwoner van Almere werkt het niet goed en dat komt vooral door het verlies dat we maakten door speculatatie met bouwgrond en dat andere verliesmakend en risicovol project: die Floriade. De gemeentepolitiek lijkt vooral geld te kosten en daardoor hoor ik in Almere bij die groep die zich er niet zo betrokken bij voelt.

Tegelijkertijd leerde ik via Petities.nl dat een groot deel van de succesvolle petities nu juist over lokale zaken gaat en dat is wellicht goed nieuws voor mensen zoals ik. Voor Almere staan ze hier in het e-petitie loket. Maar wat doet de gemeente er eigenlijk mee?

Ik sprak met David Kok; communicatie adviseur van de gemeenteraadsgriffie in Almere. David is met zijn werk mede bepalend voor de effectiviteit van de communicatie van de gemeente Almere en hij schreef daar een boekje over: ‘Nudging de gemeenteraad - geen raad zonder raadscommunicatie’.

In het gesprek legt David uit hoe de gemeenteraad [en communicatie] op dit moment is opgezet. Kiest de gemeente voor social media -zoals facebook- in haar zoektocht naar de mening van de achterban, of gaat ze de straat op als het gaat om wat mensen vinden van bijvoorbeeld een oliebollenkraam? En is zo’n respondentengroep van een social media kanaal wel representatief?

David legt uit hoe het gaat wanneer je over gemeentepolitiek wilt vertellen aan studenten en hoe het gaat, wanneer je inwoners niet goed begrijpen hoe de gemeenteraad georganiseerd is. Maar ook andersom; zijn raadsleden in de eerste plaats volksvertegenwoordigers vanuit de achterban, of moeten ze vooral goed kunnen stukken lezen en vergaderen?

David riep me op eens naar de raadsvergadering te komen. Ik was die avond van de opname verhinderd maar zei toe op 17 januari te komen. Wie gaat er mee?


Muziek (gebruikt met toestemming):

Stranguria, Album: Waangenaam, Nummer: Nederland