Solidariteit in zorgkosten in plaats van een zorgverzekering - Rico in gesprek met Gezondheidscoöperatief Nederland

Door Paula van der Velde: “Het was tijdens onze zomervakantie 2005 in Oostenrijk dat mijn man zich niet goed voelde. Vanuit ons gehuurde vakantiehuis in Schlitters, zijn we samen naar de huisarts gelopen, 2 straatjes verder. Onze kinderen, toen 9 en 7 jaar oud, vertelde ik dat we even naar de dokter gingen en zo weer terug zouden zijn. Zij bleven daar op ons wachten.

Bij de dokter aangekomen vertelde ik wat ik dacht wat er aan de hand was en werden wij meegenomen naar een kamertje waar mijn man op een behandeltafel moest gaan liggen. Hij kreeg ter plaatste een zeer intens hartinfarct. Ik zal de verdere details achterwegen laten. De dokter heeft gedaan wat hij kon, maar helaas is mijn man overleden. BAM

Ineens ziet het leven er anders uit. En direct word je met dingen geconfronteerd waar je helemaal niet mee geconfronteerd wilt worden.

Dit was ook de eerste keer dat ik op een vervelende manier met de zorgverzekering te maken kreeg. Alles was goed geregeld, want wij zijn goed verzekerd, dacht ik. Toch kreeg ik de rekening gepresenteerd van de Oostenrijkse dokter, het Oostenrijkse ziekenhuis, waar onderzoek is gedaan en de begrafenisondernemer aldaar en ook de repatriëringskosten.

Ik belde naar Agis, waar wij de ziektekostenverzekering hadden lopen,  de vrouw aan de telefoon vertelde me vriendelijk dat ze niets voor mij kon doen, omdat ik me niet aan de regels had gehouden. Direct na het overlijden had ik moeten bellen met de verzekeringsmaatschappij dan hadden zij op afstand een prijsafspraak kunnen maken.

De tussenpersoon van mijn andere verzekeringen was weken later bij mij thuis om naamswijzigingen etc te bespreken. Hij deed een telefoontje voor mij naar Agis en het was geregeld, dus Agis verzekering ging toch alsnog mijn rekeningen betalen.

Pas een paar jaar later ben ik me gaan verdiepen in verzekeringen. Sowieso heb ik toen mijn lidmaatschap opgezegd bij Agis, maar vond en vind het nog altijd moeilijk om een goede keuze te maken.

In die tijd (2005) was ik nog niet actief op het internet, ik had een mailadres, nog geen mobiele telefoon. Ik was daar zelfs best op tegen. Dat is nu veranderd. Een paar jaar geleden kwam ik een artikel van Ancilla van de Leest tegen. Zij vroeg zich af of het wel gezond is om met je lichaam in de scanner te staan. In dit stuk bleek dat Schiphol daarvoor geen verantwoordelijkheid neemt voor eventuele gezondheid problemen, omdat het een vrije keuze is of je in dat apparaat gaat staan, je kan je ook laten fouilleren. Ook ging het in dit artikel over privacy. Ik dacht, “die dame heeft een goed punt”!!  Ik heb haar opgezocht, zo ben ik bij Piratenpartij terecht gekomen. https://joop.bnnvara.nl/opinies/schiphol-dwingt-je-onterecht-in-de-naaktscanner

Piratenpartij denkt door, denkt verder, is kritisch, heeft vernieuwende ideeën/plannen. De naam is voor veel mensen een probleem, maar in plaats van de naam vind ik de visie van belang. Ancilla inspireert mij nog altijd, zij is zeer alert op en kritisch over alles op internet.

Zo ontmoette ik ook Piraat Rico Brouwer en heb me af en toe bij hem aangesloten tijdens de landelijke verkiezingscampagne. Ook zagen we elkaar tijdens kroegmeetings in Almere.

Rico maakt sinds kort ‘Potkaarsen‘ (podcasts) Hij interviewt diverse mensen met vernieuwende ideeën.

Ook ben ik al weer een jaar of 5 geleden in aanraking gekomen met het Gezondheidscoöperatief Nederland van Purusha van de Graaf en Robbert Geelen. Voor mij was dit als een soort van thuiskomen. Zij hebben zo’n goed initiatief.

http://gezondheidscooperatief.nl/gezondheidsverzekering/index.html

Het plan is om de gezondheidsverzekering in de markt te zetten. Om diverse redenen is dit nog niet gelukt. We zijn nu wel gestart met een pilot. De gezondheidsverzekering, nu eerst nog gezondheidsfonds-pilot, heeft voor mij overeenkomsten met de piratenpartij. Vrijheid van keuze, kiezen welke zorg het beste bij jou past, gebaseerd op vertrouwen in elkaar en jij bepaalt wat goed is voor jou. Aan de andere kant internetvrijheid. Bijvoorbeeld jouw data is nu niet jouw data, want die heb je zelf niet in handen. Data wordt verhandeld, dit gaat over jou er wordt veel geld mee verdiend en jij hebt hier niets over te zeggen. Dat kan anders worden ingericht. Ik ben met Piratenpartij het avontuur aangegaan en ook met het Gezondheidscoöperatief ga ik het avontuur van de Pilot aan.

Ik heb Rico gevraagd een potkaars te maken met GCN. Dat wilde hij en dat vind ik cool. Je kan hier luisteren vanwaar we met elkaar vertrekken en waarom en hoe we de pilot vorm geven. Je kunt het, met videobeelden hier terug zien.

Veel kijk en luister plezier.

Paula van der Velde”


Muziek (gebruikt met toestemming):

Stranguria, Album: Waangenaam, Nummer: Nederland


Liedje:
Je ziet maar de helft van de schilderijen die Purusha had meegenomen in de studio. Ik had nog geen goeie belichting en geen groothoek camera, het paste allemaal totaal niet, maar dat maakte niks uit. Wat zijn er vrolijke leuke mensen op de wereld! Het is het lachen van Purusha en Robbert echt de hele tijd! Die maakten dat dit een vrolijk deuntje werd.