Vertel voor Later - Speld van je Held, korte film

"Als de mensen dat toch allemaal hadden geweten, dan waren de roerige jaren van oorlog, ziekte en honger, misschien nooit gebeurd".

In deze korte speelfilm wordt het sprookje verteld van de helden van nu, zoals ze soms zomaar opstaan en deel worden van de verzameling van 'speld van je held'. Opa vertelt in 2045 samen met verhalenverteller Sanne over wat er vroeger (nu dus) zou kunnen zijn gebeurd in Nederland. Over de ministers frikandel en jokkebrok, over Vleermuizen en verzet. En over hoe het allemaal toch nog goed afliep. Op de website van Speld van je Held kan je ook zelf de cartoons laten praten en de speldjes verzamelen.


Ferry ten Brink filmde ‘the making of’ van de Vaccinatie videoclip en maakte de cartoon van Waarschijnlijk Waargebeurd voor Robbert en mij. Ik ontmoette Ferry voor het eerst op een muzikaal feestje georganiseerd door Tilasmi Frigge; hij wilde me het Potkaars speldje laten zien dat hij van me had gemaakt. Speld van je Held is voor Ferry een tijdsdocument. Een geschiedenisboek dat de geest van nu vertelt. Het idee van een kort filmpje over een doosje met speldjes dat veel later op zolder werd teruggevonden door een opa die er dan over zou vertellen aan zijn kleinkind, is van Ferry.

Ik heb het verhaal van Ferry verteld vanaf een schip. De Kaat Mossel. Ik heb het gefilmd en gemonteerd. Het verhaal van het sprookje is bedacht en ingesproken door Sanne Kreuze, de animaties zijn gemaakt door Teun van Sambeek. Gebruikte muziekfragmenten van Sati en Vivaldo, voice over door Hugo de Jonge, Rob Elens en Willem Engel.