Rechter: Erasmus MC voldeed niet aan de voorwaarden maar ontslag op staande voet blijft staan - Rogier Louwen

Een ontslagbrief van achttien kantjes maakte op 21 juni 2022 een einde aan de ruim twintig jaar durende dienstbetrekking van Rogier Louwen, microbioloog bij Erasmus MC. Rogier werd op staande voet ontslagen, naar aanleiding van een interne presentatie, met de titel "lntravenous lnjection of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) mRNA Vaccine Can lnduce Acute Myopericarditis in Mouse Model (Clinical lnfectious Diseases)", die hij op de afdeling gaf.

In de ontslagbrief somt Erasmus MC op hoe de arbeidsrelatie na die presentatie verslechterde. Ze verwijt Louwen in die periode opdrachten niet te hebben uitgevoerd, waarbij het niet verschijnen op een gesprek op 21 juni (waarvoor hij 20 juni werd opgedragen te verschijnen, daags na een periode van ziekte) de laatste druppel was.

Ook een onderzoek dat Louwen deed naar de bruikbaarheid van de Corona PCR-test en een presentatie die hij daarover gaf in een (niet eerder gepubliceerd) Potkaars-interview voor publiek in mei 2022, werden aangevoerd als reden voor het ontslag op staande voet.

Louwen vocht op 23 november 2022 zijn ontslag aan voor de rechter. Zijn advocaat betoogde dat de vrijheid van meningsuiting een werknemer zou moeten beschermen tegen de mening van de werkgever en dat de aard van een onderzoek (of inhoud van een presentatie) dus niet aanleiding mag zijn voor ontslag.

de beslissing

De rechter deed op 21 december uitspraak, wat op kerstavond aan Louwen werd gestuurd. Met boete die Erasmus bovenop het ontslag had geëist, ging de rechter niet akkoord. Vreemd genoeg kende de rechter het ontslag op staande voet wel toe, ondanks de bevinding in het vonnis dat: “De kantonrechter .. ten aanzien van het door Erasmus MC verzochte .. verstaat dat de voorwaarde waaronder Erasmus MC het ontbindingsverzoek heeft gedaan, niet is vervuld”. Over het in de rechtszaal uitgebreid besproken artikel 10 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat toeziet op de vrijheid van meningsuiting, repte de rechter met geen woord.

Rechter: “Nu derhalve (reeds) de hierboven besproken (dringende) reden die Erasmus MC ook afzonderlijk aan het ontslag ten grondslag heeft gelegd, het ontslag onder de gegeven omstandigheden kan dragen, worden de door Louwen verzochte vernietiging van het ontslag en veroordeling van Erasmus MC tot wedertewerkstelling en tot betaling van het loon vanaf de ontslagdatum, met rente, afgewezen”.

In dit interview vertelt Rogier over die rechtszaak van 23 november en het vonnis van 21 december. Hij geeft toestemming zijn voor Potkaars, in mei 2022, gehouden presentatie over het onderzoek naar de PCR-test alsnog te publiceren. Het bewuste onderzoek is inmiddels ook als working paper verschenen. Erasmus MC deed er alles aan om publicatie te voorkomen. Rechtvaardigen de uitkomsten van Louwens onderzoek een ontslag op staande voet? Oordeel zelf.

links: